Παραπεμπτικά για φυσικοθεραπείες κόβονται από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ ο νέος ΕΚΠΥ δεν προβλέπει καταληκτική ημερομηνία θεώρησης, όπως τονίζει με έγγραφο προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών.
Ο σύλλογος διαμαρτύρεται καθώς τα μέλη του δεν μπορούν να δεχτούν περικοπές για γνωματεύσεις, οι οποίες θεωρήθηκαν μετά το 10ήμερο και εκτελέστηκαν, ενώ δεν έχουν εκδοθει σαφές οδηγίες, για τις οποίες είχε κάνει αίτημα.
Σημειώνεται ότι οι οδηγίες είχαν ζητηθεί ακριβώς λόγω της απουσίας πρόβλεψης προθεσμίας θεώρησης στον ΕΚΠΥ.
Συγκεκριμένα, το ζήτημα της επιτρεπτής προθεσμίας θεώρησης των γνωματεύσεων επαναφέρει ο Π.Σ.Φ. με νεότερο έγγραφο προς τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως υποστηρίζει ο Π.Σ.Φ. σε παλαιότερο έγγραφό του προς τον οργανισμό, είχε επισημάνει την απουσία πρόβλεψης προθεσμίας θεώρησης των παραπεμπτικών φυσικοθεραπείας στον νέο ΕΚΠΥ, υπενθυμίζοντας ότι στον παλιό ΕΚΠΥ προβλεπόταν 10 ημέρες.
Ωστόσο, όπως τονίζει με νόημα οι παρατηρήσεις του Συλλόγου δεν λήφθηκαν υπόψη.
Και κατόπιν τηνς έκδοσης του νέου ΕΚΠΥ, ο σύλλογος είχε προβλέψει ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα με την έλλειψη αυτή με το υπ. αριθμ. πρωτ. 43/2019 έγγραφό του.
Σε αυτό ζητούσε πιο σαφείς οδηγίες «που θα ορίζουν την επιτρεπτή προθεσμία θεώρησης και με το υπ΄ αριθμ. πρωτ. 63/2019, το ζήτημα κοινοποίησης των οδηγιών τόσο στους ελεγκτές ιατρούς όσο και στον ΠΣΦ».
Αιχμές αφήνει ο ΠΣΦ αφού μέχρι και σήμερα, αναμένεται η έκδοση των οδηγιών.
Για την διευκόλυνση της διαδικασίας ο σύλλογος είχε ζητήσει οι συγκεκριμένες οδηγίες, εφόσον εκδίδονταν, να ενσωματωθούν από την Διεύθυνση Πληροφορικής του Οργανισμού, στο σύστημα καταχώρησης e-ΔΑΠΥ.
«Τα παραπάνω αναφερόμενα δεν υλοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να κοινοποιούνται στον Π.Σ.Φ. περιπτώσεις περικοπής παραπεμπτικών φυσικοθεραπείας λόγω θεώρησης τους μετά το 10ήμερο, από τα μέλη του» καταγγέλλει ο ΠΣΦ.
Ωστόσο, επεξηγείται στην επιστολή του ΠΣΦ ότι από τη νομική ερμηνεία του κειμένου του ΕΚΠΥ και λόγω της έλλειψης σαφέστατης πρόβλεψης για την προθεσμία θεώρησης στον ΕΚΠΥ (ΦΕΚ Β΄4898/2018), δεν υφίσταται προθεσμία θεώρησης.
Ειδικότερα, ο ΠΣΦ διασαφηνίζει ότι το μοναδικό κριτήριο περικοπής που μπορεί να εφαρμόζεται, όσον αφορά την ημερομηνία θεώρησης του ελεγκτή πρέπει να είναι το διάστημα που μεσολαβεί από την ημερομηνία θεώρησης μέχρι την ημερομηνία εκτέλεσης των γνωματεύσεων (π.χ. 10 ημέρες για 10 συνεδρίες), ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος εκτέλεσης των συνεδριών.
Ο ΠΣΦ καταλήγει στο έγγραφό του προς τον οργανισμό ζητώντας να μη προχωρήσει στην περικοπή και να αποζημιώσει τις προαναφερθείσες περιπτώσεις.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ