Ήπειρος των ανισοτήτων στην πρόσβαση στη θεραπεία αποδεικνύεται η Ευρώπη, καθώς χιλιάδες ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα στερούνται νέες, σωτήριες θεραπείες, κάθε χρόνο, όπως έδειξε έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο του ESMO στην Κοπεγχάγη.
Το μεταστατικό μελάνωμα είναι ένας επιθετικός και θανατηφορος καρκίνος. Αλλά με καινοτομες στοχευμένες θεραπείες και ανοσοθεραπεία οι ασθενείς μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια. Δυστυχώς, οι νέες θεραπείες ειναι ακριβές με αποτέλεσμα πάνω απο 5 χιλιάδες ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα στην Ευρώπη να μην έχουν πρόσβαση στα νέα αυτά φάρμακα, σύμφωνα έρευνα που διεξήγαγε η Δρ. Lidija Kandolf-Sekulovic.
“Πριν το 2011 δεν υπήρχαν αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές για ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα, αλλα αυτο έχει αλλαξει σημαντικά τα τελευταια 5 χρονια. Τωρα έχουμε φάρμακα που μπορούν να παρατείνουν τη συνολική επιβίωση για περισσότερο απο 18 μήνες και, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί έως και 10ετής μακράς διάρκειας αντιδράσεις”. Ωστόσο, η πρόσβαση σε αυτές τις θεραπείες ειναι περιορισμένη, ενώ ασθενείς και θεράποντες ιατροί αντιμετωπίζουν αυξανόμενες δυσκολίες να τις αποκτήσουν. Ειδικά στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, η πλειονότητα των ασθενών συνεχίζουν να λαμβάνουν παρηγορητική χημειοθεραπεία που δεν παρατείνει τη συνολική επιβίωση”, ανέφερε η Δρ. Lidija Kandolf-Sekulovic.
Η έρευνα έδειξε οτι στη Δυτική Ευρώπη το 70% των ασθενών έλαβαν καινοτόμες θεραπείες, οταν στην Ανατολική Ευρώπη λιγότερο απο 10% των ασθενών είχε πρόσβαση στις τελευταίες θεραπείες που συστήνονται από τις τρέχουσες Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Η έρευνα έδειξε οτι ο συνδυασμός BRAFi+MEKi (μια απο τις θεραπείες πρώτης γραμμής εκτος απο την ανοσοθεραπεία για μεταστατικό μελάνωμα με μετάλλαξη του BRAF) έχει ενταχθει στο 75% των Δυτικοευρωπαϊκών χωρων και αποζημιώνεται πλήρως στο 58%. Στην Ανατολική Ευρώπη η θεραπεία έχει ενταχθεί στο 42% των χωρών και αποζημιώνεται μόλις στο 18%, ενώ χρονοβόρες διοικητικές διαδικασίες για την πρόσβαση στις θεραπείες παρατηρούνται σε όλες τις περιπτώσεις.
Η έρευνα εκτιμά οτι περίπου 19.250 ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα λαμβάνουν θεραπεία ετησίως στην Ευρώπη και σχεδόν 7.450 (39%) στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη. Εξ αυτών, 5.128 (69%) δεν έχουν πρόσβαση σε θεραπείες πρώτης γραμμής, βάσει των ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών. Συνολικά, εκτιμάται οτι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών με μεταστατικο μελάνωμα δεν έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα.
Στην Ευρώπη, σχεδόν ένας στους 100 θα αναπτύξει μελάνωμα σε κάποιο σημείο της ζωής του, αλλά σημαντικές διαφορές παρατηρούνται απο χώρα σε χώρα. Αυτος ο αριθμος αυξάνεται σχεδόν σε όλες τις χώρες. Το μελάνωμα παρατηρείται ελαφρώς συχνότερα στις γυναίκες, ενώ είναι πιο συχνό στην Ελβετία, την Ολλανδία και τις Σκανδιναβικές χώρες, όπου περίπου 20 άτομα στις 100 χιλιάδες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο. Ωστόσο, από το 1999 έως το 2012 εχει καταγράφει αύξηση 78% στη Γερμανια. Παρόμοια αύξηση εχει καταγράφει και στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τη Νορβηγία και τη Δανία, οπως επισης και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Αν και η έρευνα εστιάζει στο μελάνωμα, έρευνα του ESMO διαπίστωσε αντίστοιχες ανισότητε και για αλλους καρκίνους, ειδικά για τους σπάνιους καρκίνους, σε χώρες με χαμηλά οικονομικά επίπεδα. “Χρειαζόμαστε εναρμόνιση της διαδικασίας αποζημίωσης σε ολη την Ευρώπη, προσαρμοσμένα προγράμματα για έγκαιρη πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα στα κράτη με καθυστέρηση στην αποζημίωση και βιώσιμη τιμολόγηση”, κατέληξε η Δρ. Kandolf-Sekulovic.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ