Οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal, εξέτασε 48.000 ανθρώπους για διάστημα έως 18 ετών. Οι vegan και οι χορτοφάγοι είχαν 10 λιγότερες περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου ανά 1.000 άτομα σε σύγκριση με άτομα, που κατανάλωναν κρέας, αλλά 3 επιπλέον περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ειδικοί της διατροφής αναφέρουν ότι, ανεξάρτητα από τη διατροφική επιλογή των ανθρώπων, η κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος τροφίμων είναι καλύτερο για την υγεία.
Η μελέτη
Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από τη μελέτη EPIC-Oxford – ένα σημαντικό μακροπρόθεσμο ερευνητικό πρόγραμμα που εξετάζει τη διατροφή και την υγεία. Στη μελέτη πήραν μέρος περίπου 48.000 άτομα, οι οποίοι εντάχθηκαν μεταξύ 1993 και 2001.
Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες ήταν κρεατοφάγοι, λίγο πάνω από 16.000 χορτοφάγοι ή βέγκαν, και 7.500 ανέφεραν ότι καταναλώνουν κυρίως ψάρια. Οι ερευνητές ρώτησαν για τη δίαιτά τους, όταν εντάχθηκαν στη μελέτη και πάλι το 2010. Παράλληλα, ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το ιατρικό ιστορικό, το κάπνισμα και η σωματική δραστηριότητα.
Συνολικά, υπήρχαν 2.820 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου (CHD) και 1.072 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου – συμπεριλαμβανομένων 300 αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων, τα οποία συμβαίνουν όταν ένα αδύναμο αιμοφόρο αγγείο «σπάει» και αιμορραγεί στον εγκέφαλο.
Εκείνοι που κατανάλωναν ψάρια βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 13% από τους κρεατοφάγους, ενώ οι χορτοφάγοι και οι vegan είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο.
Κίνδυνος εγκεφαλικού
Όμως, όσοι κατανάλωναν μόνο φυτικές τροφές είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12, αλλά είπε ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να ερευνήσουν τη σύνδεση.
Είναι επίσης πιθανό ο αυξημένος κίνδυνος να μην έχει καμία σχέση με τη διατροφή των ανθρώπων και μπορεί να αντικατοπτρίζει άλλες διαφορές στη ζωή των ανθρώπων που δεν καταναλώνουν κρέας.
Βέβαια, πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύεται ότι οι χορτοφαγικές και vegan δίαιτες προκαλούν αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (κυρίως επεξεργασμένου) έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.
Συνεπώς, όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το καλύτερο για την υγεία είναι μία ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, η οποία όμως περιλαμβάνει και κρέας.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ