Το περιθώριο αύξησης των κλινικών μελετών, αλλά και το περιβάλλον διεξαγωγής τους συζητήθηκε στο τρίτο πάνελ του 8ου Clinical Research Conference, με θέμα «Ποια μέτρα χρειάζονται για την προώθηση των κλινικών μελετών».
Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προς τη σωστή κατεύθυνση ανέδειξε ο Γιάννης Χονδρέλης, Sr. Διευθυντής Κλινικών Ερευνών & Εγκρίσεων, ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – Lilly. Όπως εκτίμησε, έχουμε περιθώριο να αυξήσουμε τις κλινικές δοκιμές. «Έχουμε εξαιρετική ποιότητα στα κέντρα και ερευνητικό προσωπικό υψηλοτάτου επιπέδου. Είναι απαραίτητο άμεσα να ληφθούν μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας περάσει από τα μάτια των αρμόδιων αρχών, έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα», εξήγησε.
«Το νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές αλλά δεν εφαρμόζεται. Μπορεί να λυθεί με διευκρινιστικές εγκυκλίου, όμως», ανέφερε ο κ. Χονδρέλης, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα μεγάλο θέμα με τις μη παρεμβατικές μελέτες, καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή που θα τις αξιολογεί. «Αν θέλουμε να περάσουμε στο επόμενο επίπεδο πρέπει κάποια πράγματα να είναι λυμένα, αυτοματοποιημένα», ξεκαθάρισε.
Σύμφωνα πάντως με τον νέο Αντιπρόεδρο Α’ του ΕΟΦ, ιατρό Ελευθέριο Πάλλη, ο Οργανισμός δεν καθυστερεί καθόλου, όλα γίνονται σε 30 ημέρες. «Όντως είμαστε στις 131 μελέτες φέτος, με 800 τροποποιήσεις κάθε χρόνο», συμπλήρωσε. «Για την περίοδο 2017-2018 όλες οι κλινικές μελέτες είναι αναρτημένες στο site του ΕΟΦ», συμπλήρωσε ο κ. Πάλλης.
Στη συζήτηση αναδείχθηκε και ο ρόλος των συλλόγων ασθενών στην ενημέρωση των πασχόντων γύρω από τις κλινικές μελέτες.
«Έχω υπάρξει άτομο που συμμετείχε σε κλινική μελέτη. Ωστόσο,υπάρχει μια μεγάλη μερίδα εκπροσώπων των ασθενών που δεν γνωρίζουν. Αυτό το κενό έχουμε τη δυνατότητα να το καλύψουμε, να εξηγήσουμε και να πείσουμε», υπογράμμισε ο Νίκος Δέδες, Πρόεδρος της European AIDS Treatment Group και της Θετικής Φωνής. «Τώρα είναι η τελευταία μας ευκαιρία να μπούμε στο “παιχνίδι”», πρόσθεσε.
Η Μαρία Γαζούλη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ εστίασε στην απώλεια νέων επιστημόνων, λόγω του ευρύτερου κλίματος. «Χάνουμε προσωπικό. Βλέπουμε τους φοιτητές που μετά τις σπουδές βγαίνουν έξω και δεν επιστρέφουν», ανέφερε και πρόσθεσε πως πρέπει ένα ποσοστό που δίνεται για κλινικές μελέτες να διοχετεύεται στην πρόσληψη προσωπικού.
Κατά τον Γεώργιο Δενδραμή, Οικονομολόγο, και πρ. Πρόεδρο – Διοικητή στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», χρειάζεται να πείσουμε ότι οι κλινικές μελέτες είναι η μεγάλη ελπίδα για τα ογκολογικά νοσοκομεία. «Πρέπει να το καταλάβουμε εμείς πρώτα που αναλαμβάνουμε τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Υπάρχει μια απίστευτη καχυποψία. Για την παραμικρή αλλαγή που πρέπει να κάνει κάθε διοίκηση νοσοκομείου υπάρχει μια αντίδραση. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση», εξήγησε.
Για τον ίδιο είναι απαραίτητο να υπάρξει μέριμνα για τους ερευνητές και τα χρήματα που λαμβάνουν από τις μελέτες να είναι αφορολόγητα. «Εάν δεν ληφθούν μέτρα ιδίως για τους ερευνητές φοβάμαι δεν θα βρίσκετε ερευνητή να αναλάβει τη μελέτη. Ένα γιατρός παίρνει εφημερίες, μισθό κλπ συν το εισόδημα από την κλινική μελέτη. Όταν πάει να φορολογηθεί θα χάσει το μισό εισόδημά του. Πρέπει αυτά τα χρήματα να μη φορολογηθούν. Εκεί πρέπει να δει η πολιτεία τι θα κάνει», εξήγησε.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ