Δύο μέτρα και δύο σταθμά ισχύουν για τους αλλοδαπούς πολίτες που θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας (Σαντορίνης).
Ευνοημένοι εν προκειμένω είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης, καθώς καλύπτεται δωρεάν κάθε επείγουσα υγειονομική τους ανάγκη. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τους ασθενείς-πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι τελευταίοι χρεώνονται με διακριτό τιμοκατάλογο, το ίδιο που ισχύει για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες από τρίτες χώρες.
Το ποσό-“φωτιά” που πλήρωσε μία Αυστραλέζα, η οποία εισήχθη εκτάκτως τον περασμένο Ιούνιο στο νοσηλευτικό ίδρυμα (εφημερεύει καθημερινά) μετά από ατύχημα, είναι ενδεικτικό. Όπως μπορεί κανείς να δει στην απόδειξη παροχής υπηρεσιών (δεξιά), στην ασθενή έγιναν 19 εξετάσεις – κυρίως βιοχημικές και απεικονιστικές – οι οποίες χρεώθηκαν 399 ευρώ.
Των αστρονομικών χρεώσεων για τους αλλοδαπούς ασθενείς εκτός ΕΕ υπεραμύνεται η Διοίκηση της ΑΕΜΥ ΑΕ, η οποία επικαλείται το άρθρο 67 στον ιδρυτικό νόμο του ΓΝΘ. “Η πληρωμή των παρεχόμενων υπηρεσιών από αλλοδαπούς που εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο και επιστρέφουν στη χώρα τους ικανοποιημένοι – όπως φαίνεται από πλήθος ευχαριστηρίων επιστολών που λαμβάνουμε – θεωρείται αυτονόητη και γίνεται κατ’ εφαρμογή του νόμου” αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, υποστηρίζει η ΑΕΜΥ, ο διακριτός τιμοκατάλογος προσφέρει έσοδα στο νοσοκομείο μειώνοντας αντιστοίχως το ποσό της κρατικής επιδότησης που αφορά στη λειτουργία του.
Για την ΠΟΕΔΗΝ, πάντως, ο τρόπος λειτουργίας του ΓΝΘ αποτελεί τρανή απόδειξη ότι δεν πρόκειται για δημόσιο, αλλά για ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα. Η Ομοσπονδία, που καταγγέλλει το διπλό τιμολόγιο για τις ίδιες εξετάσεις, κάνει επιπλέον λόγο για διαφορετικό καθεστώς αντιμετώπισης των γιατρών που υπηρετούν στο νοσοκομείο.
“Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν εξελίσσονται. Δεν μπορούν να καταλάβουν θέσεις Συντονιστών Διευθυντών ή Διευθυντών Τομέων. Τις θέσεις αυτές καταλαμβάνουν νεοπροσληφθέντες γιατροί και μόνο της ΑΕΜΥ Α.Ε., παρότι οι γιατροί του ΕΣΥ κατέχουν θέση Διευθυντή γιατρού” ισχυρίζεται. Συνδέει, μάλιστα, τη μεροληπτική αυτή πολιτική της Διοίκηση του ΓΝΘ με τη μείωση του κόστους λειτουργίας του. “Έτσι γλιτώνει η ΑΕΜΥ Α.Ε. τα επιδόματα Συντονιστών Διευθυντών” τονίζει.
Αδικημένα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι οι γιατροί του ΕΣΥ έναντι των συναδέλφων τους από την ΑΕΜΥ και στο θέμα της στέγης. Αντίστοιχα και το υπόλοιπο προσωπικό. Στηλιτεύει, τέλος, το ειδικό καθεστώς που ισχύει για του Προϊστάμενους των υπηρεσιών, πλην των ιατρικών.
“Ήδη η ΑΕΜΥ ΑΕ προχώρησε σε προκήρυξη θέσεων Διευθυντών και Υποδιευθυντών του Νοσοκομείου (πλην γιατρών), με 3ετείς συμβάσεις. Οι υπάρχοντες Διευθυντές με βάση τις συμβάσεις που ήδη έχουν υπογράψει με την ΑΕΜΥ ΑΕ, θα απολυθούν εντός 10 ημερών από την πρόσληψη των νέων Διευθυντών” καταγγέλλει, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη ότι το ΓΝΘ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. “Σε ποια Δημόσια Νοσοκομεία προκηρύσσονται θέσεις Διευθυντών και Υποδιευθυντών;” αναρωτιέται καταλήγοντας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ