Αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων λαμβάνει αυριο Τετάρτη ο κλάδος διαγνωστικών και εργαστηρίων, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, στην οποία ο Ανδρέας Ξανθός δεσμεύτηκε για περαιτέρω ενίσχυση του προϋπολογισμού αλλά και αλλαγή της κατανομής του clawback.
Η συνάντηση μεταξύ του Υπ. Υγείας και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων, καθώς και με τους φυσικοθεραπευτές έγινε σύμφωνα με όλες τις δηλώσεις σε καλό κλίμα. Πως να μην ήταν άλλωστε καλές οι διαθέσεις όταν ο κ. Ξανθός κατάφερε να βρει τρόπο να διασφαλίσει προεκλογικά επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του προϋπολογισμού του κλάδου.
Ο Ανδρεας Ξανθος αναγνώρισε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πως το clawback επιμερίζεται άδικα. «Φαίνεται ότι αυτό το πρόβλημα επιδεινώθηκε ιδιαίτερα το 2018 παρότι ο μηχανισμός των επιστροφών έχει θεσμοθετηθεί από το 2011», συμπλήρωσε. Σε μια προσπάθεια άμβλυνσης του προβλήματος, τουλάχιστον σε πρώτο επίπεδο, η Αριστοτελους παρουσίασε μια κατά τη γνώμη του κ. Ξανθού, βελτιωμένη πρόταση. Ειδικότερα, πέραν των 9 εκατ. ευρώ που προστεθηκαν στη διαπάνη των διαγνωστικών για το 2019, μέσα από μία ανακατανομή κωδικών επιτυγχάνεται ενίσχυση με 30 εκατ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού για τη διαγνωστική δαπάνη.
«Αυτό είναι μία παρέμβαση που αθροιστικά περίπου ενισχύει κατά περίπου 10% το προϋπολογισθέν ποσό και κατά την άποψή μας σίγουρα ανακουφίζει την όποια υπέρβαση μπορεί να υπάρξει στο 2019», ανέφερε μετά τη συνάντηση με ο κ. Ξανθός. Για το 2018 παρουσιάστηκε πρόταση για «δικαιότερη» ανακατανομή της υπέρβασης μεταξύ των παροχών. Συγκεκριμένα, θα αφαιρείται ένα ποσό από το clawback «από τον υπολογισμό της υπέρβασης κάθε εργαστηρίου με ένα τρόπο. Περίπου τα 2/3 έως και πάνω από το 70% των εργαστηρίων κατά την άποψή μας θα έχουν μία μείωση επιβάρυνσης σε σχέση με το ποσό που τους είχε καταλογιστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2018. Με βάση αυτό το σενάριο θα γίνει επανυπολοσγισμός για όλο το 2018 και θα γίνει συμψηφισμός ανάμεσα στα δύο εξάμηνα» συμπλήρωσε.
Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο και για επιτάχυνση της ενσωμάτωσης διαγνωστικό πρωτοκόλλων στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Δεσμεύτηκε μάλιστα για συνάντηση με τον συναρμόδιο υφυπουργό Εργασίας καιτ ο Διοικητή του ΕΦΚΑ ώστε να επισπευσθεί η καταβολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων που υπήρχαν πριν το 2012.
Για φιλότιμη προσπάθεια του Υπουργού έκανε λόγο ο Γιώργος Βουγιούκας πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ, μετά τη συνάντηση. «Βρισκόμαστε, όμως, σε μία πραγματική τραγική πραγματικότητα», διευκρίνησε. Πρόσθεσε, δε, ότι τα 30 εκατ. που προσθετει στα 9 εκατ. ευρώ ο υπουργός είναι για το 2019, «άρα για το 2018 που είναι το δικό μας βασικό πρόβλημα στην ουσία δεν έχουμε καμία λύση», συμπλήρωσε. Κατά τον ίδιο, προβληματίζει και η χρονική στιγμή των ανακοινώσεων. «Αποφάσισαν να μας καλέσουν και να μας μιλήσουν σήμερα, ενώ αύριο διαλύεται η Βουλή άρα δεν μπορεί να γίνει κανένας νόμος. Έχουμε επιφυλάξεις ότι πράγματα μπορούν να γίνουν και μέσω υπουργικών αποφάσεων».
«Οφείλω να αναγνωρίσω ότι σήμερα ο υπουργός αναγνώρισε ότι πράγματι τα εργαστήρια τα διαγνωστικά αλλά και εκείνοι που παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη χρειάζονται έναν αυξημένο προϋπολογισμό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης. «Σίγουρα μπορούν να γίνουν από τώρα κινήσεις για την επόμενη Βουλή ώστε επιτέλους οι κεντρικές κυβερνήσεις και η ηγεσία του υπουργείου υγείας, η εκάστοτε, να ξέρει ότι πρέπει να δίνει τα ποσά που οφείλουνε στον ασθενή πολίτη. Στο ζήτημα που αφορά το 2018 δεν δόθηκε λύση γιατί θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση», κατέληξε.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου θα συνεδριάσουν αύριο το πρωί στα γραφεία του ΙΣΑ για να λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ