Αναδιοργάνωση στον τομέα της Δημόσιας Υγείας εξήγγειλε ο Υπουργός Υγείας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διοικούσα της Νέας Δημοκρατίας Θεσσαλονίκης και η ΔΕΕΠ Α΄Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη η βελτίωση αλλά και η διόρθωση στα σημεία που υπάρχουν προβλήματα.
Ένα μεγάλο εύρος καλύπτει η μέριμνα για την Δημόσια Υγεία κατά τον υπουργό , περιλαμβάνοντας τη μάχη με τις ανίατες ασθένειες , τα ασθενοφόρα, τις ΜΕΘ, κ.ά Ήδη ανακοινώθηκε η ριζική μεταρρύθμιση του ΕΚΑΒ, ενώ έχει αρχίσει η συζήτηση με τους υγειονομικούς για τα ζητήματα του κλάδου.
Αναγκαίοι πόροι για τις αλλαγές που έχουν ήδη δρομολογηθεί θα αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, συγκεκριμένα ύψους σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για την ανακαίνιση σχεδόν όλων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.
Το ΕΣΥ ακόμη θα ενισχυθεί με ανθρώπινους πόρους αφού έχει σχεδιαστεί η πρόσληψη 10.000 γιατρών νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, οι περισσότερες από τις οποίες θα γίνουν το 2024. Τους προσεχείς δύο μήνες θα προσληφθούν 1000 γιατροί και 4000 νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
Με ταχύ ρυθμό προχωρά ακόμη το σχέδιο για το ψηφιακό νοσοκομείο, ώστε να είναι εφικτό «ο πολίτης να κλείνει ραντεβού με το κινητό του με μια εφαρμογή , να μπορεί να ξέρει που βρίσκεται το φάρμακό του, να μπορεί να ξέρει πότε θα εγχειριστεί, να μπορεί να ξέρει πότε να κάνει ένα ραντεβού με το γιατρό του».
Τον προσεχή Δεκέμβριο αρχίζει η κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης , το οποίο θα αποτελέσει πρότυπο και καλά στελεχωμένο, ώστε να εξυπηρετεί όλα τα παιδιατρικά περιστατικά στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκληση αποτελεί και η μεταφορά του Ογκολογικού Νοσοκομείου στο στρατόπεδο Καρατάσιου στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στο μικροσκόπιο θα μπουν τα ζητήματα που αντιμετωπίσει το νοσοκομείο Άγιος Παύλος, ήδη εξετάζεται προακαταρκτική μελέτη για την κατασκευή μιας νέας πτέρυγας, ενώ έχει εντοπιστεί και η έλλειψη προσωπικού. «Είναι δική μας προσωπική δέσμευση ότι ο Άγιος Παύλος θα γίνει ένα νοσοκομείο που θα καλύπτει την περιφέρεια όχι μόνο της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αλλά και της Χαλκιδικής» υποστήριξε ο υπουργός.
Από την μεριά του ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, υπενθυμίζοντας ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν 11 νοσοκομεία εκ των οποίων το ένα είναι το στρατιωτικό 424 και 10 νοσοκομεία του ΕΣΥ, εξ αυτών το ΑΧΕΠΑ είναι πανεπιστημιακό ενώ άλλα 6 έχουν πανεπιστημιακές κλινικές, τόνισε πως «Το 2026 ο υγειονομικός χάρτης πιθανόν να αλλάξει. Τότε θα πρέπει να πάρουμε απόφαση τι θα γίνει με το ΑΧΕΠΑ». Ο καθηγητής επεσήμανε ότι θα πρέπει να παρθεί απόφαση για το εάν θα μετατραπεί σε ΝΠΔΔ . Το ΑΠΘ και η Ιατρική Σχολή έχουμε ήδη μελετήσει ένα μακρόπνοο σχέδιο με όραμα για ένα ιατρικό hub που θα περιλαμβάνει έρευνα και ιατρικό τουρισμό.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ