Οικονομικά και άλλα κίνητρα θα δίνονται στους γιατρούς για να παραμείνουν και να αποφασίσουν να εργαστούν στο ΕΣΥ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Πέρα από τις 10.000 προσλήψεις, με το νέο έτος θα υπάρξει «νοικοκύρεμα» στη διοίκηση των νοσοκομείων στο πνεύμα αναδιαμόρφωσης του ΕΣΥ.
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισε σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι θα γίνουν συνολικά 10.000 προσλήψεις στην Υγεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια με οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ αλλά και για νέους γιατρούς ώστε να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να επιστρέψουν στη χώρα όσοι έχουν φύγει. Η ενίσχυση του ΕΣΥ θα γίνεται με προσλήψεις, που θα πραγματοποιούνται ψηφιακά. Με νομοθετικές ρυθμίσεις θα ελαττωθεί ο χρόνος επιλογής, αξιολόγησης, αλλά και τοποθέτησης του νεοπροσληφθέντος προσωπικού Οι υποψήφιοι θα αξιολογούνται από ένα Συμβούλιο της ΥΠΕ που ανήκουν και σύμφωνα με την ειδικότητά τους. Στόχος είναι να επικρατήσει αξιοκρατικά και οι προσλήψεις να γίνονται αντικειμενικά κριτήρια, τηρώντας τα τυπικά προσόντα και την απόδοση της συνέντευξης του υποψηφίου. Σε αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο θα απλοποιήσει τη χρήση ψηφιακών μέσων, καθώς τόσο η κατάθεση των δικαιολογητικών, όσο και η αξιολόγηση θα γίνονται ηλεκτρονικά».
Αξιολόγηση θα υπάρξει και για τους διοικητές των νοσοκομείων σε θέματα Υγείας και διοίκησης στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ του τρόπου διοίκησης που θα ισχύσει από το 2024. Όσο για τις απομακρύνσεις διοικητών νοσοκομείων ο υπουργός υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει προσοχή στα ζητήματα που άπτονται της υγιεινής των χώρων και της λειτουργίας των βασικών δραστηριοτήτων του νοσοκομείου, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.
Μάλιστα, ο υπουργός προανήγγειλε ότι πλατφόρμα που θα είναι διασυνδεμένη με τα νοσοκομεία σχετικά με τη λίστα αναμονής για τα χειρουργεία θα είναι έτοιμη έως το τέλος του χρόνου, ώστε οι ασθενείς να εγχειριστούν άμεσα. Οι ασθενείς θα έχουν συνεχή ενημέρωση για τις αναμονές. Σκοπός είναι να ελαττωθούν οι καθυστερήσεις και να εξασφαλιστεί καλύτερη περίθαλψη.Παράλληλα, το Υπουργείο προχωρά στη δημιουργία του ψηφιακού υγειονομικού χάρτη ώστε να υπάρχει έλεγχος για όσα συμβαίνουν στις υγειονομικές δομές της χώρας και να υπάρξει ενιαία λειτουργία του ΕΣΥ.
Σχετικά με τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στην Υγεία ο υπουργός υποστήριξε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτελεί φορέα του δημοσίου και ο δημόσιος, αυτός, χαρακτήρας δεν αλλάζει, αλλά έφερε ως παράδειγμα την καλή συνεργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων, ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι ένα διεθνές φαινόμενο, αλλά επιδεινώνεται με τις παράλληλες εξαγωγές. Στόχος, όπως υποστήριξε είναι ο εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς φαρμάκου, με τα πιο κρίσιμα φάρμακα για το παιδικό πληθυσμό και τους χρόνιους πάσχοντες. Γι αυτό ο ΕΟΦ έχει εκδώσει, έως σήμερα, τρεις αποφάσεις απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων. Επίσης, έμφαση δίνεται στην αναβάθμιση της βελτίωσης του συστήματος παρακολούθησης της αγοράς φαρμάκων, για να ανιχνεύονται οι ελλείψεις.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ