Το υψηλότερο ποσοστό δαπανών που έχει προβλεφθεί τα τελευταία χρόνια για την Υγεία περιλαμβάνεται στον υπό ψήφιση προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Η κίνηση αυτή ενίσχυσης των πόρων προς της Υγεία αντανακλά τις πολιτικές και κοινωνικές προτεραιότητες της κυβέρνησης κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη.
Αναλυτικά, από το βήμα της βουλής ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό προβλέπονται μεγαλύτερα κονδύλια για τα νοσοκομεία, την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και την ΕΚΑΠΥ, κάνοντας λόγο για αύξηση μεγαλύτερη κατά 486 εκ ευρώ, δηλ. 13.3%. Ήδη έχουν δρομολογηθεί έργα για τους εκσυγχρονισμούς και την ανακαίνιση νοσοκομείων, ενταγμένα στο Ταμείο Ανάκαμψης, αγγίζουν τα 1.9 δις ευρώ. Απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός υπογράμμισε στα λεγόμενά τους πως έχουν διατεθεί «2 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια για υποδομές και επενδύσεις στην υγεία, για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, για προσωπικό».
Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε πως το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο σε αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις με τη «συστράτευση όλων των κοινωνικών εταίρων στην παροχή των υπηρεσιών υγείας, καθώς και των εργαζομένων στο ΕΣΥ και ιδιαίτερα των γιατρών» σύμφωνα με τον υπουργό. Στόχος είναι η ενδυνάμωση του ΕΣΥ, απάντησε ο υπουργός και σχετικά όσα ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «εμείς αγαπάμε τους ιδιώτες, αν θέλετε να κάνετε διακηρύξεις γενικού χαρακτήρα είναι ανέξοδο, αλλά είναι και αδιέξοδο. Εννοώ ότι από τα αποτελέσματα προκύπτουν οι πολιτικές. Όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2019, υπηρετούσαν περίπου 72.000 προσωπικό στο ΕΣΥ. Σήμερα είναι 30.000 παραπάνω. Κι επειδή με ρωτήσατε πόσοι είναι μόνιμοι κλπ». Ο κ. Χρυσοχοΐδη υπενθύμισε ΄το είναι λίγοι λιγότεροι από 30.000 οι επικουρικοί, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα απολυθεί κανείς. Παραδεχόμενος ότι υπάρχει μια καθυστέρηση στο ΑΣΕΠ, ο υπουργός έκανε αναφορά σε 4.300 νοσηλευτές που προσλαμβάνονται και «ήδη πάνω από 3,5 χιλιάδες έχουν προσληφθεί.» Επιπλέον ο υπουργός διευκρίνισε ότι εκτιμώνται οι αποχωρήσεις 500 ετησίως και επιπλέον οι συνταξιοδοτήσεις. Όσο για τις προσλήψεις υπολογίζονται σε 1.500 γιατρούς, εκ των οποίων 270 πανεπιστημιακούς, 3.000 και πλέον νοσηλευτές και υπόλοιπο προσωπικό και 800 διασώστες του ΕΚΑΒ. Σχολιάζοντας για όσα υποστηρίχθηκαν ότι είναι «διακηρύξεις, κούφια λόγια, χωρίς περιεχόμενο. Το αποτέλεσμα έχει σημασία». Η έλλειψη προσωπικού απασχολεί εν γένει την Ευρώπη καθώς εκτιμάται πως υπάρχει ανάγκη από 1 εκατομμύριο εργατικά χέρια στον τομέα της υγείας και ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στην χώρα μας. Για την επίλυσή του θα εφαρμοστεί «μια σειρά από πολιτικές που θα απαντούν σε πολλά δικαιολογημένα προβλήματα, ερωτήματα και ζητούμενα που υπάρχουν» όπως υποστήριξε ο υπουργός.
Αναφορικά με την πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ έχει καταγραφεί για το περσινό εννιάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου του 2022 πως «επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας 7,5 εκατομμύρια Έλληνες και νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία 4,5 εκατομμύρια Έλληνες και Ελληνίδες». Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως είναι «πολύ ευκολότερη από το εθνικό σύστημα της Αγγλίας και μια σειρά άλλα συστήματα που ο πολίτης δεν μπορεί να πλησιάσει το νοσοκομείο.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ