Γράφει: Θεόδωρος Π. Γεωργακόπουλος, πρόεδρος Ελευθεροεπαγ/τιών Ακτινολόγων Ελλάδος.
Στην αύξηση της δαπάνης για εξετάσεις ΕΟΠΥΥ στον χώρο της πρωτοβάθμιας Υγείας και κατά συνέπεια στην αύξηση του Clawback, συμμετέχουν σοβαρά δύο διαφορετικές ομάδες παρόχων. Η πρώτη αποτελείται από μικρή μερίδα Ιατρών και του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα. Οι συγκεκριμένοι Ιατροί χρησιμοποιούν το ΑΜΚΑ άσχετων ασθενών εν αγνοία τους, πλαστογραφούν μεγάλες συνταγές και τις πωλούν σε διαγνωστικά κέντρα.
Εδώ και πέντε χρόνια τονίζεται από όλες της πλευρές ότι ο ΑΜΚΑ δεν φτάνει για να αποτρέψει την πλαστή συνταγογράφηση.
Από υπουργίας Λυκουρέζου και Προεδρίας στον ΕΟΠΥΥ Παπαγεωργοπούλου και έντευθεν έχουμε θέσει υπ΄όψη του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ διαχρονικά την πρόταση για την καθιέρωση PIN του ασθενούς έτσι ώστε να απαλλαγούμε από το τραγικό φαινόμενο της πλαστής συνταγογράφησης (πρόσφατα αποκαλύφθηκε μεγάλο κύκλωμα συνταγογράφησης επιθεμάτων κ.λ.π.) που καλύπτουν σοβαρό ποσοστό του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
Η δεύτερη ομάδα, διαφορετική βέβαια, μεγαλύτερη και ισχυρότερη δρα στα πλαίσια της νομιμότητας αλλά προξενεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά. Είναι τα διάφορα Funds υγείας, που εκμεταλλευόμενα την ανυπαρξία νομικού πλαισίου για την έκδοση αδειών σκοπιμότητας, γέμισαν το λεκανοπέδιο με υποκαταστήματα, όλα εξοπλισμένα με Αξονικούς και Μαγνητικούς Τομογράφους, με αποτέλεσμα την εκτίναξη της προκλητής ζήτησης και της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ.
Η λύση και σ΄αυτή την περίπτωση είναι απλή και είναι υπ΄όψη των υπεύθυνων φορέων εδώ και τρία χρόνια. Αφού καταργήθηκαν κακώς τα πληθυσμιακά κριτήρια να ενεργοποιηθεί ένα νέο κριτήριο, που υπάρχει στον νόμο (παράγραφος 6), έτσι ώστε η εντεταλμένη επιτροπή χορήγησης αδειών να μπορεί να απορρίπτει τις αιτήσεις εκείνες που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Σήμερα, με τις παρούσες συνθήκες, εγκρίνονται όλες οι αιτήσεις που γίνονται.
Οι δύο αυτές διαφορετικές ομάδες, η κάθε μία με τον τρόπο της και σε συνεργασία πολλές φορές, είναι κατά την γνώμη μας υπεύθυνες για περισσότερο από το 50% του Clawback. Το γεγονός ότι υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός στον ΕΟΠΥΥ δεν νομιμοποιεί τους υπεύθυνους για την αδιαφορία που επιδεικνύουν, με αποτέλεσμα η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ να φτάσει σ’ αυτήν την ανεξέλεγκτη κατάσταση. Μια κατάσταση με απαράδεκτα CLAWBACK που απειλεί τα εργαστήρια και αδικεί κατάφωρα τους παρόχους που είναι εκτός κυκλωμάτων.
Λύσεις υπάρχουν. Βούληση υπάρχει;
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ