Γιατρούς αλλά και εταιρίες που συνταγογραφούσαν επιθέματα χιλιάδων ευρώ, «καίνε» στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΠΥΥ και τα οποία ετοιμάζονται για να παραδοθούν στον εισαγγελέα.
Πώς είχε στηθεί η «μπίζνα»
Οι γιατροί που εμπλέκονται στην υπόθεση – και είναι πολλοί – συνταγογραφούσαν επιθέματα τάχα για κατακλίσεις ασθενών τους, προσκομίζοντας ως αποδεικτικό κλισέ φωτογραφίες από το διαδίκτυο, που ουδεμία σχέση είχαν με τους ασθενείς.
«Μιλάμε για πλαστές βεβαιώσεις, πλαστά δικαιολογητικά άρα και πρόκληση δαπανών χωρίς ενδεχομένως να υπάρχει λόγος» τονίζει ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος.
Στον ογκώδη φάκελο που ήδη μετράει τις 17 σελίδες, γίνεται αναφορά και στις προμηθεύτριες εταιρείες, καθώς πληροφορίες τις θέλουν να υποβάλλουν ακόμη και οι ίδιες τα δικαιολογητικά προς τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ με εξουσιοδοτήσεις από συγγενείς των ασθενών με το πρόσχημα της εξυπηρέτησης.
«Θα ζητήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις και στις εταιρίες που προμηθεύουν τα υλικά, γιατί έχουμε την πληροφορία ότι οι εταιρίες προμηθεύουν τους γιατρούς κατά την συνταγογράφηση» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.
Τα «πλοκάμια» του δικτύου αυτού σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, είχαν απλωθεί σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.
Βαρύς ο «πέλεκυς» για τους παραβάτες
Τα επιθέματα κατακλίσεων έχουν πολύ υψηλό κόστος, γεγονός το οποίο σημαίνει πως η επιβάρυνση του Δημοσίου από την «μπίζνα» που έχει στηθεί είναι μεγάλη. Γι’ αυτό και η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σκοπεύει να μην δείξει «έλεος» στους παραβάτες.
«Όλες αυτές οι συμπεριφορές θα ελεγχθούν και πειθαρχικά. Η πρόταση θα είναι όσοι γιατροί ενέχονται σε τέτοιου είδους περιπτώσεις παραβατικότητας να μην ξανακάνουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Αν δε στο μέλλον διαπιστώσουμε την παραμικρή παράβαση που θα φαίνεται ότι είναι σκόπιμη θα διακόπτονται οι συμβάσεις» τονίζει ο κ. Γεωργακόπουλος.
Διπλότυπη εξέταση ζημίωνε για χρόνια το Δημόσιο
Μία άλλη υπόθεση που ανακάλυψε πρόσφατα η νέα Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, έχει ζημιώσει το Δημόσιο με εκατομμύρια ευρώ μέσα στα 3 τελευταία χρόνια.
Ο λόγος για μια βιοχημική εξέταση που στο ηλεκτρονικό σύστημα και σε Υπουργικές Αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε περάσει με διπλή ονομασία και διπλή τιμή. Η φθηνή εξέταση είχε κοστολογηθεί με 4,18 ευρώ και η ακριβή εκδοχή της με 18,11 ευρώ.
«Το σύστημα το ίδιο «κλείδωσε» την φτηνή εξέταση και άφηνε να συνταγογραφούν μόνο την ακριβή οι γιατροί» εξηγεί ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων ηγεσιών στο υπουργείο Υγείας. «Το ψάρι βρωμούσε από το κεφάλι», αναφέρει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι ενώ στις αρχές του 2012 είχαμε μια δαπάνη 2 εκ. ευρώ, το 2015 η δαπάνη άγγιξε τα 44 εκ.!
Πηγή: “Στο Κόκκινο Πάτρας”, www.thebest.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ