Φως ρίχνει νέα ανάλυση για την ανοσία έναντι τη covid-19 και ιδιαίτερα για τα επίπεδα αντισωμάτων διαφορετικών ομάδων πληθυσμού σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Πρόκειται για την πρώτη ανάλυση που αξιολογεί τα επίπεδα αντισωμάτων για διάστημα δυο χρόνων.
Τα πρώτα δεδομένα για τα εμβόλια COVID-19 είχαν υποδείξει ανισότητες στις αντιδράσεις αντισωμάτων μεταξύ ορισμένων ομάδων. Ειδικότερα, τα δεδομένα έδειξαν υψηλότερες αντισωματικές αποκρίσεις σε γυναίκες, νεότερα άτομα και άτομα που είχαν υποστεί προηγούμενες λοιμώξεις από covid-19, όπως αναφέρει το www.news-medical.net
Η νέα ανάλυση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Internal Medicine, δείχνει ότι επεκτείνει τα προηγούμενα ευρήματα καταγράφοντας τα επίπεδα αντισωμάτων έως και δύο χρόνια μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε στοιχεία από περισσότερους από 4.000 ασθενείς και εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πρώτη φορά σε μελέτη εξετάζονται δεδομένα από μια τόσο εκτεταμένη χρονική περίοδο.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πολλαπλές εκθέσεις που σχετίζονται με τη νόσο, κυρίως από εμβολιασμένους φαίνεται να έχουν οδηγήσει σε «εξισορρόπηση» των προηγουμένως παρατηρούμενων ανισοτήτων στο μέγεθος της απάντησης των αντισωμάτων. Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν σχετικά παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων μακροπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι συνέχιζαν να λαμβάνουν τα συνιστώμενα εμβόλια. «Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία του να παραμένουμε ενήμεροι για τον εμβολιασμό κατά του covid-19 και τις ενισχυτικές δόσεις για τη διατήρηση των προστατευτικών επιπέδων αντισωμάτων» επεσήμανε ο Joseph E. Ebinger, MD, επίκουρος καθηγητής καρδιολογίας, Smidt Heart Institute at Cedars-Sinai και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Η ανάλυση αποκάλυψε δύο αξιοσημείωτες εξαιρέσεις που αφορούν στα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα και ασθενείς με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων. Αυτοί οι ασθενείς παρουσίασαν χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επίπεδα αντισωμάτων από ό,τι τα άτομα χωρίς αυτές τις παθήσεις.
Ο έτερος συγγραφέας της μελέτης, ο Stanley C. Jordan, MD, διευθυντής του Εργαστηρίου Ανοσολογίας Ανθρώπινων Λευκοκυτταρικών Αντιγόνων και Μεταμοσχεύσεων του Comprehensive Transplant Center, υποστήριξε τα αντισώματα δεν λένε όλη την ιστορία καθώς τα Τ κύτταρα μπορεί να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας της ανοσίας. «Οι πάροχοι θα πρέπει να παρακολουθούν στενά αυτούς τους ασθενείς και να τους παρέχουν πιο προσαρμοσμένες ανοσοτροποποιητικές θεραπείες» τόνισε ο κ. Jordan. Καθώς πλέον συμβιώνουμε με τον ιό, θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες για να κατανοηθούν ποιοι παράγοντες εκτός από τον εμβολιασμό μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ