Αύξηση κατά 30% των περιστατικών με στυτική δυσλειτουργία κατέγραψε το Ανδρολογικό Ινστιτούτο τον τελευταίο χρόνο. Οι νοσούντες με κορωνοϊό κινδυνεύουν να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τους ελεύθερους νόσου, σύμφωνα με τρεις διεθνείς μελέτες και μια Ελληνική. Το εμβόλιο δεν φάνηκε να επηρεάζει ούτε την γονιμότητα, όπως προέκυψε από πολυκεντρική μελέτη στις Η.Π.Α. και από στοιχεία από το μεγαλύτερο κέντρο Ανδρολογίας της Ρώμης.
«Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός πως ο νέος κορωνοϊός μολύνει όργανα πλούσια σε αιμάτωση και οξυγόνο όπως τους πνεύμονες -άρα και το πέος, που είναι ακόμα πιο πλούσιο σε αγγεία, αλλά και οξυγόνο επίσης. Σε προγενέστερες μελέτες έχει επίσης βρεθεί πως ο κορωνοϊός παραμένει στον στυτικό ιστό ακόμα και9 μήνες μετά την πρώτη μόλυνση» επισημαίνει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός-Ουρολόγος, Ανδρολόγος.
Μελέτη του Ανδρολογικού Ινστιτούτου σε 2000 περιστατικά
«Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκε μια αύξηση των περιστατικών με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο της τάξης του 30%. Η αύξηση αυτή ήταν αρχικά ανεξήγητη με βάση τα προηγούμενα δεδομένα και την εμπειρία μας, έτσι αποφασίσαμε να ελέγξουμε τη συννοσηρότητα των ανδρών που αναζήτησαν βοήθεια για ουρολογικά προβλήματα» τονίζει ο Επιστημονικός Διευθυντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χρήστος Φλιάτουρας.
Βασικές αιτίες των εν λόγω δυσλειτουργιών αποτελούν τα αγγειακά προβλήματα και οι παθήσεις που επηρεάζουν την καλή αιμάτωση των γεννητικών οργάνων, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, οι παθήσεις του κυκλοφορικού, κ.ά. Όπως προαναφέρθηκε ο ιός εκλεκτικά επιλέγει όργανα, όπως είναι οι πνεύμονες που έχουν πλούσια αιμάτωση και οξυγόνο, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις και μεταλλάξεις που οδηγούν σε μια νόσο πολυοργανική, με τις γνωστές θανατηφόρες επιπλοκές.
Σε μελέτες σε ΗΠΑ και Ευρώπη αξιολογήθηκαν οι πιθανότητες ο ιός να προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, εξετάζοντας τα ευρήματα σε υποδοχείς των αγγείων του πέους. Σε δυο μελέτες 7000 περιστατικών φάνηκε πως οι άνδρες που είχαν μολυνθεί από τον ιό είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στυτική δυσκολία.
Βάσει των μετελών, όπως εξηγεί ο Νικόλαος Καρυπίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης Ανδρολογικού Ινστιτούτου, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, «σχεδιάσαμε μια αναδρομική έρευνα πάνω σε περιστατικά του Ανδρολογικού Ινστιτούτου τα τελευταία δυο χρόνια σε περίπου δυο χιλιάδες άνδρες που εξετάστηκαν κατά το διάστημα Νοέμβριος 2019 – Νοέμβριος 2021. Το δείγμα περιλάμβανε άνδρες ηλικίας 25-65 ετών, έγγαμους ή σε σταθερή σχέση. Τα περιστατικά αξιολογήθηκαν με βάση τα κριτήρια του IIEF (International Index of Erectile Function) για πιθανό συσχετισμό με παράγοντες κινδύνου υπεύθυνους για εμφάνιση ΣΔ.
Δυο ηλικιακές ομάδες:
Εν προκειμένω, η ομάδα των νέων ανδρών περιλάμβανε 1000 περιστατικά στην διάρκεια των δυο ετών με σύμπτωμα την ΣΔ. Οι 600 από αυτούς δεν είχαν καμιά φανερή αιτία εκτός από το άγχος αποτυχίας, οι υπόλοιποι 400 όμως είχαν έναν επιπλέον παράγοντα κινδύνου: τη νόσηση από κορωνοϊό. Οι νοσήσαντες ήταν κυρίως ανεμβολίαστοι, οι οποίοι έχει αποδειχθεί ότι έχουν 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό σε σχέση με τους εμβολιασμένους.
Οι εργαστηριακές εξετάσεις όπως η μέτρηση της πεϊκής κυκλοφορίας με υπερήχους έδειξαν στην μεν ομάδα με το άγχος φυσιολογική καμπύλη κυκλοφορίας, ενώ στους νοσήσαντες η καμπύλη έδειχνε οργανικό υπόστρωμα, παρόμοιο με τους διαβητικούς και τους υπερτασικούς.
Οι άνδρες που νόσησαν με κορωνοϊό παρουσίαζαν εικόνα οργανικής νόσου, δηλαδή μείωση της αιμάτωσης και του οξυγόνου κατά 27%, δηλαδή πεϊκό «έμφραγμα». Στην ίδια ομάδα παρουσιάστηκε μεγαλύτερη, έως και διπλάσια συχνότητα εμφάνισης νόσου Peyronie (ίνωση, δηλ. σκλήρυνση των αγγείων και ουλώδης παραμόρφωση). Η πνευμονική ίνωση είναι συνήθης επιπλοκή της λοίμωξης COVID-19, εξ ου και η αναπνευστική δυσχέρεια που οδηγεί ακόμα και στην διασωλήνωση. Ανάλογη βλάβη πιθανότατα συμβαίνει και στα αγγεία των γεννητικών οργάνων που σκληραίνουν και δημιουργούν βαριά αγγειακή ανεπάρκεια (ένα είδος εμφράγματος) με αποτέλεσμα την χρόνια στυτική δυσκολία.
Η πεϊκή κυκλοφορία είναι γνωστό πως είναι η πιο πλούσια, σχεδόν ίδια με της καρδιάς και των πνευμόνων, και η συγκέντρωση του ιού παραμένει για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την πρώτη επιμόλυνση της περιοχής. Η δε επιμόλυνση του στυτικού ιστού από κορωνοϊό φαίνεται να δημιουργεί επιπλοκές στο αγγειακό ενδοθήλιο παρόμοιες με αυτές των πνευμόνων. Έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα διαταραχών που οδηγεί στην υποξία (έλλειψη οξυγόνωσης) και σε ένα είδος εμφράγματος του πέους με τις προαναφερθείσες δυσάρεστες συνέπειες.
Επιπλέον στοιχεία
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ