Οι επιστήμονες θεωρούν ως πιο πιθανή πηγή του SARS-CoV-2 αντίστοιχο ιό που μολύνει νυχτερίδες. Επιστημονικές υποθέσεις αναπτύχθηκαν για το εάν αυτός ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τον άνθρωπο στα ζώα και ποια είδη ζώων θα μπορούσαν να μολυνθούν.
Σημαντική κρίνεται η απόκτηση της γνώσης για το εάν η COVID-19 μπορεί να μολύνει ή να προκαλέσει νόσο στα άγρια ζώα, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από νέες εξάρσεις του κορωνοϊού. Σε πρόσφατο άρθρο του WebMD αναφέρεται στην απειλή του COVID-19 σε άγρια ζώα H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Ο SARS-CoV-2 συνδέεται με τον υποδοχέα ACE2 στα κύτταρα στόχους. Επιστήμονες μελέτησαν αλληλουχίες ACE2 από διαφορετικά είδη και προέβλεψαν ποια είδη διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Από τις μελέτες προέκυψε ότι αρκετοί τύποι ζώων μπορούν να μολυνθούν με COVID-19, τόσο άγρια ζώα όσο και ζώα σε αιχμαλωσία (όπως είναι αυτά που ζουν σε ζωολογικούς κήπους ή φάρμες).
Οι επιστήμονες επισημαίνουν τον κίνδυνο νέων κρουσμάτων και υπογραμμίζουν την ανάγκη για εργαστηριακούς ελέγχους, ώστε να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού. Στόχος είναι να εντοπιστεί μια ενδεχόμενη πηγή της μόλυνσης και να έχουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς μεταδίδεται σε αυτά τα είδη.
Ειδικότερα, μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε περισσότερα από 50 είδη ζώων σε πολλούς ζωολογικούς κήπους και ενυδρεία. Το CDC εντόπισε λοιμώξεις από τον COVID-19 σε άγρια ζώα όπως μεγάλες γάτες, ενυδρίδες, μινκ, πρωτεύοντα καθώς και συγκεκριμένα είδη ελαφιών. Ο αριθμός των διαφορετικών ειδών που μπορεί να μολύνει ο ιός αυξάνεται καθώς η πανδημία συνεχίζεται.
Ωστόσο, στους ζωολογικούς κήπους, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση από το ένα είδος σε άλλο. Τα ζώα μολύνονται από τον άνθρωπο που πάσχει από COVID-19 ή από επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες ή από τη μετάδοση αερολυμάτων (μέσω του αέρα).
Όμως είναι καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τα κρούσματα μεταξύ των ζώων σε αιχμαλωσία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι φροντιστές ζώων μπορούν συνήθως να ελέγξουν τη διασπορά μέσω καραντίνας, εμβολιασμού ή και επιλεκτικής θανάτωσης των ζώων. Αντίθετα είναι πιο δύσκολο να ελεγχθούν οι μεταδόσεις σε ελεύθερα ζώα στη φύση.
Εξαιτίας αυτής της δυσκολίας, γίνεται συνεχής προσπάθεια διερεύνησης εξάρσεων σε άγρια είδη. Ερευνώνται συνεχώς οι πληθυσμοί των άγριων ζώων προκειμένου να ταυτοποιηθεί άμεσα τυχόν πηγή επιδημικής έκρηξης. Οι ερευνητές ελέγχουν ζώα σε ζωολογικούς κήπους, σπίτια, καταφύγια, κτηνιατρικές κλινικές, φάρμες και περιοχές που γειτνιάζουν τις περιοχές με ζώα. Εάν παρατηρηθούν θετικά κρούσματα COVID-19, η εκάστοτε χώρα θα ειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που δραστηριοποιείται στον Τομέα
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ