Σε συμπεράσματα δυο διαφορετικών κατευθύνσεων οδηγούνται οι ερευνητές σχετικά με τη χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αντιμετώπιση της COVID-19: Η θεραπευτική λύση στους ασθενείς με σοβαρή νόσο COVID-19 φαίνεται πως έχει σημαντικό όφελος, όχι όμως σε αυτούς που κάνουν χρόνια χρήση.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα σχετικής δημοσίευσης από τους Philip C Robinson και Eric Morand στο έγκριτο περιοδικό The Lancet Rheumatology.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στην οξεία φάση της νόσου COVID-19, μπορεί να χορηγηθούν για διάστημα 10 ημερών γλυκοκορτικοειδή (6mg δεξαμεθαζόνης ή 40mg πρεδνιζόνης) ελαττώνοντας την ανεξέλεγκτη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και τη θνητότητα κατά 17%.
Η χορήγηση τους φαίνεται ότι ευνοεί περισσότερο τους ασθενείς που χρειάζονται οξυγόνο ή επεμβατικό μηχανικό αερισμό. Ωστόσο, τα γλυκοκορτικοειδή δεν έχουν την ίδια επίδραση σε ασθενείς που κάνουν χρόνια χρήση και συνήθως πάσχουν με ρευματολογικά νοσήματα, ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και αναπνευστικά νοσήματα. Όπως έχει παρατηρηθεί, η χρήση τους αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα νοσηλείας τους εάν παρουσιάσουν νόσο COVID-19.
Βέβαια, διαφορετικές επιδράσεις έχουν διαπιστωθεί στη λοίμωξη COVID-19 οι οποίες συνδέονται με την εκάστοτε κατάσταση του ανοσολογικού συστήματος.οι ειδικοί εξηγούν ότι «το ανοσολογικό σύστημα βρίσκεται σε ομοιόσταση, ωστόσο τόσο η μειωμένη λειτουργία (ανοσοανεπάρκεια) όσο και η ανεξέλεγκτη ενεργοποίηση, όπως στις αυτοάνοσες παθήσεις και στη συστηματική φλεγμονή στη λοίμωξη COVID-19, είναι επιζήμιες για τον ανθρώπινο οργανισμό».
Υπόψη θα πρέπει να ληφθεί η επίδραση των γλυκοκορτικοειδών στο ανοσοποιητικό σύστημα και με βάση τη χρονιότητα της έκθεσης. Συγκεκριμένα, κατά τη χρόνια έκθεση σε γλυκοκορτικοειδή, όπως εξηγούν οι επιστήμονες αποδυναμώνει «η δυνατότητα του οργανισμού να ανταποκριθεί σε παθογόνους παράγοντες με την ενεργοποίηση των Τ- και Β-λεμφοκυττάρων». Ως εκ τούτου παράγονται «ασθενέστερες ανοσολογικές απαντήσεις κατά τα αρχικά στάδια της λοίμωξης COVID-19».
Οι επιστήμονες κρίνουν ότι είναι αναγκαία η περαιτέρω ερευνητική προσπάθεια προκειμένου να διευκρινιστούν οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί της διαφορετικής επίδρασης της οξείας και της χρόνιας χρήσης των γλυκοκορτικοειδών στη λοίμωξη COVID-19 και στη συνέχεια να εκπαιδευτούν κατάλληλα τόσο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και οι ασθενείς.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ