Ο τρόπος ζωής σχετίζεται με τον κίνδυνο για σοβαρή λοίμωξη COVID-19 όπως διαφαίνεται από δημοσίευμα στο «Journal of the American Heart Association», σε σύνολο 906.849 νοσηλειών στις ΗΠΑ, περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς είχαν κάποια συννοσηρότητα, όπως παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση κ.ά.
Συγκεκριμένα, στον προαναφερόμενο αριθμό ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία μέχρι το Νοέμβριο του 2020, καταγράφηκε πως το 30% συσχετίστηκε με την παχυσαρκία, το 26% με αρτηριακή υπέρταση, το 21% με σακχαρώδη διαβήτη και το 12% με καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά το 63,5% των νοσηλευομένων είχαν μία τουλάχιστον από αυτές τις συννοσηρότητες, με αποτέλεσμα κάποιες από αυτές τις νοσηλείες ίσως να μην ήταν απαραίτητες, έφοσον οι ασθενείς δεν έπασχαν από αυτές.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)( https://mdimop.gr/covid19/ )συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μία μείωση κατά 10% των νοσημάτων στο γενικό πληθυσμό, θα επέφερε αντίστοιχα ελάττωση κατά 11,1% στις νοσηλείες από COVID-19 λοίμωξη.
Ενδεικτική είναι τοποθέτηση του Πρύτανη του «School of Nutrition Science and Policy» στο TUFTS University of Boston, Dariush Mozaffarian, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι λυπηρό ένα χρόνο μετά την έναρξη μίας πανδημίας που έχει οδηγήσει σε εκατομμύρια θανάτους και δεκάδες εκατομμύρια νοσηλείες, να μην έχει αντιμετωπιστεί ένας από τους βασικούς παράγοντες πρόληψης βαρύτερης πρόγνωσης, ο τρόπος ζωής.
Άξιο λόγου είναι ότι κατά το μοντέλο της στατιστικής ανάλυσης, η ηλικία και η εθνικότητα συσχετίζονται με τις νοσηλείες με βάση τις συννοσηρότητες αυτές.
Χαρακτηριστικό του επιβαρυντικού ρόλου της ηλικίας είναι ότι το 8% των νοσηλειών στις ηλικίες κάτω των 50 αποδόθηκε στο σακχαρώδη διαβήτη και το 29% αντίστοιχα στις ηλικίες άνω των 65. Με τον ίδιο τρόπο επιδρά αρνητικά και η ηλικία στους παχύσαρκους.
Η συσχέτιση ηλικίας με τα τέσσερα νοσήματα ήταν συχνότερη στους Αφροαμερικανούς σε σχέση με τους λευκούς, ενώ στους Λατίνους διαπιστώθηκε ότι συχνότερα έπαιζε ρόλο ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία.
Παρά το γεγονός ότι δεν αποδεικνύεται η σχέση αιτίου-αιτιατού εκτιμάται ότι υπάρχει τέτοια σχέση, καθώς ο SARS–CoV-2 δεν είναι απλά ένας αναπνευστικός ιός, αλλά φαίνεται ότι προκαλεί γενικευμένη αγγειακή φλεγμονή, που συσχετίζεται με τις μεταβολικές αυτές παθήσεις, οπότε καταλήγουν ότι εάν δεν υπήρχαν αυτές η λοίμωξη θα ήταν λιγότερο σοβαρή.
Η θέση αυτή επιβεβαιώνεται από προϋπάρχουσες παρατηρήσεις για τους ηλικιωμένους με σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή και πνευμονική νόσο καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για βαρύτερη λοίμωξη COVID-19. Παρά την ενημέρωση οι άνθρωποι δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν τρόπο ζωής. Προγράμματα με στόχευση στην απώλεια βάρους και την άσκηση δεν έχουν λειτουργήσει ως τώρα. Οι επιστήμονες τονίζουν την ανάγκη προώθησης ενός υγιούς τρόπου ζωής με σωματική άσκηση και σωστή διατροφή.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ