Τον κίνδυνο της θνητότητας δείχνει να μειώνουν οι στατίνες ακόμη και σε όσους έχουν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο, όπως προέκυψε από αναδρομική μελέτη. Ως αντιλιπιδαιμικοί παράγοντες, οι στατίνες λειτουργούν μέσω της αντιφλεγμονώδους δράσης τους και μπορούν να μετριάσουν τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία 3133 ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε δύο πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ουχάν. Η μελέτη εστίασε σε δεδομένα ασθενών που νόσησαν το χρονικό διάστημα από 26 Ιανουαρίου 2020 έως και 26 Μαρτίου 2020. Έμφαση δόθηκε στην νοσοκομειακή θνητότητα μεταξύ των ασθενών που έλαβαν στατίνη και όσων δεν έλαβαν. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Κίμων Σταματελόπουλος, Αλέξανδρος Μπριασούλης, και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική δημοσίευση στο έγκριτο περιοδικό Nature.
Ως προς τον προφίλ των ασθενών, η μέση ηλικία των ασθενών ήταν τα 62 έτη, το 49,8% ήταν γυναίκες. Εκ του συνόλου των εξεταζόμενων στατίνη είχαν λάβει 404 (12,9%) ασθενείς. Συγκριτικά με όσους δεν έλαβαν στατίνη, οι 404 αυτοί ασθενείς ήταν μεγαλύτεροι σε ηλικία, ήταν πιθανότερο να έχουν συννοσηρότητες (στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και κολπική μαρμαρυγή). Ωστόσο οι εν λόγω ασθενείς είχαν μικρότερες τιμές δεικτών φλεγμονής (IL-2) και χαμηλότερες τιμές δ-διμερών 7 μέρες μετά την εισαγωγή.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η ομάδα που της χορηγήθηκε στατίνη διέτρεχε χαμηλότερο κίνδυνο θνητότητας (6,44% vs 10,88%). Και στην υποανάλυση των ασθενών με στεφανιαία νόσο παρατηρήθηκε αυτή η διαφορά. Συνολικά περιεγράφηκε 87% συνολικά λιγότερος κίνδυνος θνητότητας για όσους λάμβαναν στατίνη. Αξιοσημείωτο είναι το όφελος αυτό παρατηρήθηκε και σε όσους είχαν διαγνωστεί με στεφανιαία νόσο, αλλά και σε όσους δεν είχαν.
Συνεπώς από την αναδρομική μελέτη προέκυψε πως η χρήση στατινών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ενδονοσοκομειακής θνητότητας τόσο σε όσους ασθενείς είχαν στεφανιαία νόσο, όσο και στους υπόλοιπους. Λόγω της αναδρομικής φύσης των δεδομένων οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι αναγκαία την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων σε τυχαιοποιημένες προοπτικές μελέτες.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ