Φως στην ενδεχόμενη συσχέτιση της νόσου COVID-19 με την οξεία φλεγμονώδη πολυριζονευροπάθεια (σύνδρομο Guillain-Barre, GBS), την πρόγνωση του GBS σε έδαφος νόσου COVID-19 και την αποτελεσματικότητά της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής σε ασθενείς με GBS & νόσο COVID-19 επιχειρούν να ρίξουν ερευνητές.
Μια συστηματική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και μετά-ανάλυση των σχετικών μελετών δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Journal of Neurology.
Στην εργασία αυτή συμμετείχαν ως συγγραφείς ο Γεώργιος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας ΕΚΠΑ, ο Σωτήριος Τσιόδρας, Καθηγητής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, η Ανδρονίκη Νάσκα, Καθηγήτριας Υγιεινής και Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, ο Παναγιώτης Κοκότης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας-Νευροφυσιολογίας ΕΚΠΑ και ο Ιωάννης Μιχόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ. Τη δημοσίευση αυτή σχολιάζουν ο Καθηγητής Γεώργιος Τσιβγούλης, η Νευρολόγος Λίνα Παλαιοδήμου και η Νευρολόγος Μαριάννα Στεφάνου.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν 11 μελέτες κοόρτης και 7 σειρές περιστατικών, οι οποίες κρίθηκαν ως κατάλληλες για να συμπεριληφθούν στη μετά-ανάλυση, εξετάζοντας δεδομένα από 136.746 ασθενείς με COVID-19 παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι σε 100.000 ασθενείς με COVID-19 (νοσηλευόμενοι και μη νοσηλευόμενοι), οι 15 παρουσίασαν GBS. Ωστόσο, σύμφωνα με προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες, η επίπτωση του GBS στο γενικό πληθυσμό, δεν ξεπερνά τα 2 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού.
Οι ερευνητές κατέληξαν πως «η επίπτωση του GBS φαίνεται να είναι μεγαλύτερη σε έδαφος COVID-19». Μεταξύ των νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19, η επίπτωση του GBS υπολογίστηκε στο 0.4%. Επιπλέον, μεταξύ των ασθενών που εμφάνισαν νευρολογικές επιπλοκές σχετιζόμενες με COVID-19, περίπου το 9% αφορούσε GBS.
Κλινικές εκδηλώσεις του GBS στους ασθενείς με COVID-19:
- προσβολή του οσφρητικού νεύρου 41%
- προσβολή κρανιακών νεύρων 43% αντίστοιχα.
- 73% απομυελινωτικός υπότυπος του συνδρόμου σε ασθενείς με COVID-19 και μάλιστα ήταν 3 φορές συχνότερος στους ασθενείς με COVID-19 σε σύγκριση με τους ασθενείς που παρουσίασαν GBS χωρίς να έχουν λοίμωξη.
Το εν λόγω εύρημα εκτιμάται ότι υποδηλώνει μία ανοσολογική αρχή συσχέτιση της νόσου COVID-19 με το GBS, ενώ η περίπτωση άμεσης προσβολής του περιφερικού νευρικού συστήματος από τον ιό SARS-CoV-2 φαίνεται πιο απομακρυσμένη.
Ωστόσο, η πρόγνωση φαίνεται να παραμένει ίδια, σε σύγκριση με τους ασθενείς που ανέπτυξαν GBS χωρίς να έχουν ιστορικό μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2.
Η δε ενδονοσοκομειακή θνητότητα στο GBS υπολογίστηκε στο 6% των ασθενών με COVID–19 χωρίς να διαφέρει από τους GBS ασθενείς χωρίς ιστορικό νόσου COVID-19.
Ως προς τη θεραπεία η χορήγηση της ενδοφλέβιας ανοσοσφαιρίνης ή πλασμαφαίρεσης και η ανταπόκριση σε αυτή δε διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων ασθενών.
Οι ερευνητές καταλήγουν ότι «η επίπτωση του GBS σε ασθενείς με νόσο COVID-19 φαίνεται να είναι σχεδόν οκταπλάσια σε σχέση με δεδομένα από προηγούμενες μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες που αφορούν το γενικό πληθυσμό προ της πανδημίας COVID-19». Οι θεράποντες ιατροί καλούνται να επαγρυπνούν για την επιπλοκή, για να διασφαλίσουν την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία της, καθώς φαίνεται ότι έχει παρόμοια ανταπόκριση στη θεραπεία και ανάλογη πρόγνωση με το GBS πριν από την εποχή της πανδημίας με τον ιό SARS-CoV-2.