Τη σημασία της ανάδειξης του ρόλου της κλινικής έρευνας υπογράμμισε ο Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος της ΠΕΦ από το βήμα του 8ου Clinical Research Conference.
Ουραγός είναι η χώρα μας στην Ε.Ε. σε σχέση με τις δαπάνες για την κλινική έρευνα, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) & Γενικός Διευθυντής και Αντιπρόεδρος της DEMO Α.Ε., Δ. Δέμος στο πλαίσιο του 8ου Clinical Research Conference.
«Στόχος είναι να βρούμε πως θα ενισχύσουμε και θα αναδείξουμε τον ρόλο της κλινικής έρευνας. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στηρίζει όλες τις προτάσεις και είναι σύμμαχος στις προσπάθειες των κυβερνήσεων», ανέφερε ο κ. Δέμος. Εστίασε, δε, σε τρία στοιχεία: Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κατέχει 60% των θέσεων εργασίας του κλάδου και το 10% του συνόλου του κλάδου μεταποίησης στη χώρα, ενώ το φάρμακο είναι το 2ο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μας.
Όπως τόνισε, τα γενόσημα προσφέρουν τα κατάλληλα εργαλεία για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κάθε χώρας. «Ο κλάδος έχει οδηγηθεί στην παραγωγή φαρμάκων προστιθέμενης αξίας που μπορούν να συνδράμουν στην ανάπτυξη της οικονομάς», τόνισε ο κ. Δέμος.
Ξεκαθάρισε, σε, υπάρχει κλινική έρευνα στα γενόσημα νέας γενιάς. «Ένα απλό γενοσημο χρειάζεται έρευνα 3ετίας με 2 εκατ. ευρώ. Ένα υβριδικό προϊόν 8 χρόνια και 15 εκατ. ευρώ», πρόσθεσε. Τα εν λόγω φάρμακα, μάλιστα, συνδράμουν τα μέγιστα στη συμμόρφωση των ασθενών στις θεραπείες τους.
Αλλά αν και τα γενόσημα μπορούν να συνεισφέρουν στην έρευνα και ανάπτυξη, λόγω clawback τα κεφάλαια που χρειάζονται έχουν εκλείψει. Ο κ. Δέμος σημείωσε πως «με την έλλειψη κεφαλαίων η φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να ανανεώσει τον μηχανολογικό της εξοπλισμό. Ούτε να χρησιμοποιήσει μηχανήματα προηγμένης τεχνολογίας. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε άλλους στο εξωτερικό».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ