Ψηφιακά εργαλεία που ανιχνεύουν την εξάρτηση από το online gaming ή την παραβατική συμπεριφόρα διατίθενται σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Δ. Βαρτζόπουλο. Στην χώρα μας λειτουργούν 16 Κέντρα που μπορούν να στηρίξουν εξαρτημένους.
Στήριξη μπορούν να αναζητήσουν οι εξαρτώμενοι από ψηφιακή πλατφόρμα αλλά και από 16 ψυχοδιαγνωστικά πολυδύναμα κέντρα σε όλη τη χώρα, τα οποία μπορούν να παρέχουν βοήθεια, όπως τόνισε ο κ. Βαρτζόπουλος, επισημαίνοντας ότι ο εθισμός μπορεί να εξελιχθεί σε ψυχική ασθένεια. Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι σε συνεργασία με τον επιχειρηματικό τομέα μπορεί να φέρει αποτελέσματα στην καταπολέμηση του εθισμού.

Από την πλευρά του ο Ιωάννης Σπανουδάκης, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου, Kaizen Digital Services, τάχθηκε υπέρ της λειτουργίας συστημάτων για έγκαιρη πρόγνωση των ανθρώπων που πιθανά θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λόγω της μεγάλης έκθεσής τους στο παιχνίδι. Ο κ. Σπανουδάκης επικαλέστηκε πολιτικές που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και προσαρμόζονται ανάλογα με το κανονιστικό πλαίσιο των χωρών. Ο πληθυσμός των εθισμένων δεν ξεπερνά το 1% των παικτών που ασχολούνται με το gaming. Ιδιαίτερα για το online gaming, είναι δυνατή η παρέμβαση καθώς ο παίκτης γράφεται, ταυτοποιείται με ταυτότητα και με τραπεζικό λογαριασμό.
Από την πλευρά του ο Οδυσσέας Χριστόφορου, Αναπληρωτής CEO, ΟΠΑΠ αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η εταιρεία για το υπεύθυνο παιχνίδι. Ο παράνομος τζόγος «ανθεί» σε δύο περιοχές: Τα επίγεια παράνομα ‘’φρουτάκια’’ και στα παράνομα sites και εκεί χρειάζονται πρωτοβουλίες, καθώς υπάρχουν καταστήματα που λειτουργούν ως βιτρίνες, από τα οποία, κατά τον ίδιο, πρέπει να αφαιρείται η άδεια και να σφραγίζονται.
Για την αρύθμιστη αγορά του gaming έκανε λόγο και στη δική του παρέμβαση ο Γιώργος Βασιλειάδης, Δικηγόρος, Εταίρος DV&A LP, Αναπληρωτής Γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο τομέας του Gaming στην Ελλάδα είναι αρκετά ρυθμισμένος, με περιθώριο παραπάνω βημάτων, λαμβάνοντας υπόψη και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν από το GDPR και τα προσωπικά δεδομένα. Με στόχο την αντιμετώπιση της αρρύθμιστης αγοράς, σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη, ένα μέρος από τα χρήματα της φορολόγησης των παικτών θα μπορούσε να κατευθυνθεί στη στήριξη του ΕΕΕΠ για τον αγώνα ενάντια στο παράνομο gaming.
Από την μεριά του, ο Αντώνης Αλεξίου, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) στάθηκε στη σημασία λήψης πλέγματος δράσεων για την αναγνώριση των κινδύνων και την προαγωγή της σωστής συμπεριφοράς στο online gaming. Θα μπορούσε να συνδυαστούν με την προσπάθεια ανάπτυξης κριτικής σκέψης από μικρή μάλιστα ηλικία και την εμπλοκή σε αυτό των Υπουργείων, της ΕΕΕΠ, των σχολείων και των αρμόδιων φορέων. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε έρευνες που έγιναν στην Ελλάδα το 2024, σύμφωνα με τις οποίες 800.000 άτομα έπαιξαν σε παράνομο παιχνίδι και το συνολικό ποσό της αγοράς αυτής ανήλθε στο 1,67 δις ευρώ.
Comments (0)