Στο Υπουργείο Υγείας και την Επιτροπή Τιμών περνάει η διαδικασία της ανατιμολόγησης, μετά την ολοκλήρωση της τελικής πρότασης του ΕΟΦ προς την Αριστοτέλους (εδώ).
Μια πρώτη ανάλυση της λίστας που κατήρτησε ο ΕΟΦ μετά τη διαβούλευση με τους ΚΑΚ επί των ενστάσεων για τις προτεινόμενες τιμές, δείχνει, καταρχάς, τον κατάλογο μειωμένο κατά 80 κωδικούς.
Αυτή τη φορά η διαβούλευση φαίνεται να εξελίχθηκε πολύ πιο ομαλά, με τις ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιριών να είναι αρκετές, αλλά λιγότερες από ότι συνήθως, αλλά και από ότι κάποιοι περίμεναν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο Virus, στελέχη κοντά στη διαδικασία.
Μετά τη διαβούλευση με τους ΚΑΚ το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ προχώρησε σε αλλαγές και διορθώσεις στην τελική πρόταση του προς το Υπουργείο Υγείας. Εκτιμήσεις υπολογίζουν τον αριθμό τους περίπου στις 500 και αφορούν ξεκάθαρα διορθώσεις επί των τιμών του σχεδίου που αναρτήθηκε στις 28 Απριλίου και όχι στις ισχύουσες τιμές. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο Virus, ο ΕΟΦ φέρεται να μην δέχθηκε καμία αλλαγή ούτε σε περιπτώσεις που η τιμή υπολογίστηκε πιο κάτω από τη χαμηλότερη της Ε.Ε.. Ούτε και όταν, ομολογουμένως, επιλέχθηκε λάθος τιμή για το “καλάθι” των 3 χαμηλοτέρων, που μπορεί να οδήγησε σε αύξηση τιμής, πάνω από την ισχύουσα, το Τμήμα Τιμολόγησης προχώρησε σε διόρθωση.
Βέβαια, “αμαρτίες του παρελθόντος”, δηλαδή μειώσεις που κληρονομήθηκαν από προηγούμενα έτη (κυρίως οριζόντιες μειώσεις που προέκυψαν από το 2011 και μετά) δεν αντιμετωπίζονται ούτε σε αυτή την ανακοστολόγηση. Ο κανόνας που απαγορεύει την οποιαδήποτε αύξηση, φαίνεται πως τηρήθηκε πιστά. Άλλωστε, οι μόνες αυξήσεις που μπορούν να γίνουν αφορούν σε διορθώσεις επί της τελευταίας διαδικασίας και όχι παρελθούσες.
Τώρα, λοιπόν, το “μπαλάκι” πέφτει στην Επιτροπή Τιμών.
Οι κατηγοριοποιήσεις περιπτώσεων που φέρονται να έγιναν από την Επιτροπή Τιμών στην προηγούμενη δαιδαλώδη και επεισοδιακή τιμολόγηση εκτιμάται ότι βοήθησαν σημαντικά και το τμήμα τιμολόγησης του ΕΟΦ να ετοιμάσει το Δελτιο Τιμών. Αλλά η συνεδρίαση της Επιτροπής αναμένεται αυτή τη φορά να είναι πιο σύντομη, ενώ σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες υπάρχει πρόθεση να παραμείνει, αν είναι δυνατόν, “κεκλεισμένων των θυρών”.
Αν αυτό θα καταστεί δυνατόν είναι άγνωστο, αλλά, όπως διαπιστώνουν παράγοντες της αγοράς, η τελευταία ΥΑ για την τιμολόγηση, στο άρθρο 5, προβλέπει πως ενστάσεις γίνονται και επί του αναρτημένου δελτίου τιμών, εντός 5 ημέρων από την ανάρτηση του και οι όποιες αλλαγές περιλαμβάνονται σε Διορθωτικό Δελτίο Τιμών.
Αύριο θα καθοριστεί η μέρα και η ώρα της συνεδρίασης της Επιτροπής, που εκτιμάται ότι το αργότερο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Τα μέλη της Επιτροπής εκτιμάται ότι θα κληθούν να λύσουν αρκετές απορίες που δεν είχαν απαντηθεί κατά την προηγουμένη διαδικασία ή προέκυψαν σε αυτή τη διαδικασία, κυρίως σε ό,τι αφορά την ερμηνεία της νέας ΥΑ.
Σαφής ή επίσημη εκτίμηση για την εξοικονόμηση στην οποία στοχεύει η ανατιμολόγηση δεν υπάρχει. Κάποιες εκτιμήσεις θέλουν να μην ξεπερνά τα περσινά επίπεδα (περί τα 72 εκατ. ευρώ), άλλες μιλούν για 100 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ακουστεί και ένα ποσοστό από 3,5% έως 5%. Οι πιο απαισιόδοξοι αναφέρουν στο Virus πως ουσιαστική εξοικονόμηση δεν θα επιτευχθεί και πως άλλωστε, αφού δεν έχει υπάρξει παρέμβαση στη συνταγογράφηση, με την υποκατάσταση να τραβάει τη δαπάνη προς τα πάνω.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ