Την ανάγκη επαρκούς στελέχωσης της ΠΦΥ υπογράμμισε κατά τη συζήτηση στο 4ο Στρογγυλό Τραπέζι του 7ου Pharma & Health Conference ο αναπληρωτής Γ.Γ. υπεύθυντος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Σ. Βαρδαρός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν επαρκεί η εξοικονόμηση δαπανών.
“Πρέπει να φύγει η επιβάρυνση από τον πολίτη”, ανέφερε και εξήγησε πως ο σχεδιασμός προβλέπει την πρόσληψη επικουρικών, βάσει μοριοδότησης, με προοπτική μονιμοποίησης. Παράλληλα, χαρακτήρισε τους επισκέπτες υγείας μια κατεξοχήν εξωστρεφή ειδικότητα, οι οποίοι, όμως, ήταν παρκαρισμένοι στα νοσοκομεία και ασκούσαν αλλότρια καθήκοντα. Σημείωσε, δε, πως γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν οι γιατροί στο σύστημα.
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, Άννα Μαστοράκου υπογράμμισε τη σημασία καταγραφής των αναγκών. “Το πλαίσιο δεν θα πρέπει να είναι τόσο σκληρό”, ανέφερε η κ. Μαστοράκου και προσέθεσε πως θα πρέπει να ικανοποιούνται οι ανάγκες των ασθενών.
Επιπρόσθετο ζήτημα είναι πως δεν λειτουργεί ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού.
“Το σύστημα είναι υπεργηρασμένο”, προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ και αναφερόμενη στην έλλειψη κινήτρων, υπενθύμισε πως προβλέπονται έως 450 ευρώ για τους αγροτικούς ιατρούς, χωρίς άλλη προοπτική. Αλλά και οι προσλήψεις είναι περιορισμένες, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου. “Πρόσληψη 8 καρδιολόγων για όλη την Πάτρα. Αρκούν αυτές;”, διερωτήθηκε. “Αν φύγουμε από το σύστημα θα καταρρεύσει”, κατέληξε.
Ο Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, Διευθυντής στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης στη Μάνης & Πρόεδρος, της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, τόνισε πως το σύστημα παραπομπής δεν μπορεί να εφαρμοστεί. “Θα γίνει πόλεμος με το ιατρικό σώμα στην Ελλάδα με τόσους γιατρούς”, εκτίμησε. Σύμφωνα με τον κ. Μαριόλη, αποφάσεις για εκπαίδευση και μετεκπαίδευση εκκρεμούν εδω 5-6 χρόνια, ενώ προέκρινε και την αξιολόγηση, τόσο την ατομική όσο και των μονάδων.
“Ένα καλά οργανωμένο σύστημα υγείας μειώνει τις δαπάνες και αυξάνει την ικανοποίηση των ασθενών”, τόνισε ο Σύμβουλος Διοίκησης του Ομίλου Βιοιατρικής, Αθ. Λοπατατζίδης, σημειώνοντας πως κέντρα αριστείας υπάρχουν στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
“Η Βιοιατρική και πολλοί άλλοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες εσωτερικού ανταγωνισμού και να αξιοποιήσουμε τα κέντρα αυτά για να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες”, συμπλήρωσε. Μάλιστα, ο κ. Λοπατατζίδης πρότεινε, σε ό,τι αφορά τα χρόνια νοσήματα, να δημιουργηθεί ένα πακέτο παροχών στην ΠΦΥ που θα το ανοίξουν στην κοινωνία. “Η εκπαίδευση και η επανεκπαίδευση είναι πολύ σημαντική”, σημείωσε ο κ. Λοπατατζίδης και αναφέρθηκε στα κίνητρα απόδοσης για τη σοβαρή και συστηματική αξιολόγηση του προσωπικού και των μονάδων.
Ο Αθανάσιος Αποστολόπουλος, Διευθυντής Καρδιολόγος ΠΕΔΥ και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιατρών ΠΕΔΥ μίλησε για έλλειμμα σύλληψης και διατύπωσης σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών. “Δεν υπάρχει σχέδιο για την ΠΦΥ “τόνισε, μόνο επικοινωνιακές εντυπώσεις και πιλοτικά ιατρεία. «Το σύστημα αποδέχεται μόνο αυτούς που θα κλείσουν τα ιατρεία τους και όχι εκείνους που αξιολογούνται επιστημονικά».
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ