Από το 2018 ειναι έτοιμο το νέο νοσοκομείο Χαλκίδας. Όμως, τα 250 κρεβάτια του δεν μπορούν να δεχθούν ασθενείς, γιατί δεν έχουν γίνει εγκαίρως τα αναγκαία έργα οδικής σύνδεσης και αποχετευτικού δικτύου.
Όπως καταγγέλλουν η ΠΟΕΔΗΝ και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, τα έργα ξεκίνησαν καθυστερημένα στις αρχές του 2019 και κόλλησαν διότι πρόεκυψαν αρχαιολογικά ευρήματα.
«Εάν τα έργα άρχιζαν ταυτόχρονα (2013) θα είχε βρεθεί μια λύση, μια πενταετία τώρα» επεσήμανε στο Virus ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας, Ιωάννης Αγγελάτος. Τώρα όμως κινδυνεύουμε να έχουμε «ένα όμορφο άδειο νοσοκομείο όπως αυτό της Θήβας» τόνισε ο κ. Αγγελάτος.
Το σωστικό έργο των αρχαιολόγων, που έχουν εντοπίσει τεκμήρια κλασσικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου έχει «παγώσει» οποιαδήποτε άλλη διαδικασία για την έναρξη λειτουργίας του νέου νοσοκομείου.
«Είναι απαράδεκτο να μένει κλειστό ένα Νοσοκομείο που διαθέτει ΜΕΘ και ΜΑΦ 10 κλινών και έχει εγκατεστημένο υπερσύγχρονο εξοπλισμό, να μην αξιοποιείται από το σύστημα υγείας» τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία καλεί τη νέα ηγεσία του υπουργειου Υγείας να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για να λειτουργήσει η νοσηλευτική μονάδα.
Η ειρωνεία είναι ότι στο άδειο από ανθρώπους νοσοκομείο, τα ιατρικά μηχανήματα μπαίνουν σε λειτουργία ανά τακτά διαστήματα για να μην χαλάσουν ή σκουριάσουν από την αχρηστία.
Περιγράφοντάς μας την επίσκεψή του στον χώρο των έργων- ανασκαφών, ο κ. Αγγελάτος μας μετέφερε συνομιλία του με τους αρχαιολόγους, οι οποίοι έχουν σχηματίσει την εικόνα μιας μακρόχρονης έρευνας, αφού λίγο πιο πάνω βρίσκεται η Αρχαία Ακρόπολη της Χαλκίδας.
«Η Χαλκίδα όπου και να την σκάψεις έχει αρχαία» σχολίασε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων του νοσοκομείου σε ερώτησή μας εάν υπήρχαν υποψίες για αρχαιολογικό χώρο στην περιοχή.
Ευθύνες αναλογούν τόσο στο Υπουργείο, όσο και στον Δήμο και την Περιφέρεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου γιατί εξαιτίας της γραφειοκρατικής καθυστέρησης και του μη συντονισμού κτιριακών και συνοδών έργων παραμένει κλειστό ένα σύγχρονο νοσοκομείο που η Εύβοια το έχει ανάγκη, αφού «το πλησιέστερο μεγάλο νοσοκομείο είναι στην Αθήνα και την Λαμία» υπενθύμισε ο κ. Αγγελάτος.
Λύση θα μπορούσε να εξευρεθεί, «ας φτιάξουν αερογέφυρα», πρότεινε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων του νοσοκομείου, επιμένοντας ότι πρέπει να λειτουργήσει οπωσδήποτε το νοσοκομείο έως το τέλος του χρόνου.
Τα κατάλοιπα του αρχαίου παρελθόντος δεν είναι η μόνη σκόπελος. Για να τεθεί σε λειτουργία το νέο νοσοκομείο χρειάζεται επαρκή επάνδρωση, είναι αδύνατο να στελεχωθεί με το υπάρχων προσωπικό, όπως επεσήμανε ο κ.Αγγελάτος, καθώς το νέο νοσοκομείο προβλέπει 100 επιπλέον κλίνες.
Ήδη στο παλιό νοσοκομείο υπάρχουν 250 κενές οργανικές θέσεις, με τον παλιό κανονισμό, και εξ’ αυτών των θέσεων 150 είναι νοσηλευτών. «Ας γίνουν οι προσλήψεις και με το παλιό οργανισμό, είναι αδύνατο όμως το νέο νοσοκομείο να τεθεί σε λειτουργία με αποδεκατισμένο προσωπικό» υπογράμμισε στα λεγόμενά του ο κ. Αγγελάτος.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ