Έτσι, επιβεβαιώνονται πλήρως οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη για το θέμα πριν από λίγες ημέρες ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την τρόικα, ώστε να μην περάσει το μέτρο, που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από συνδικαλιστικούς φορείς και συνάντησε δρυμεία κριτική και από τον Τύπο.
Από την άλλη, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα εφαρμοστεί κανονικά το χαράτσι με το 1 ευρώ ανά συνταγή για φάρμακα – ποσό που θα πληρώνει ο ασθενής. Ακόμη, θα υπάρξει ανάλογη επιβάρυνση σε κάθε παραπεμπτικό για αξονική και μαγνητική τομογραφία, σε μία προσπάθεια να περιοριστεί ο υπέρογκος αριθμός τους.
Το επιτελείο του υπουργού Υγείας πέτυχε λοιπόν να μην εφαρμοστεί το εισιτήριο, αλλά σε αντάλλαγμα οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρός έλεγχος στις δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι λειτουργικές δαπάνες θα πρέπει να περιοριστούν περίπου στο 1,5 δις ευρώ (πλην προφανώς τη μισθοδοσία του προσωπικού). Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται όλα τα λειτουργικά έξοδα συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων!
Για να αντιληφθεί κανείς τα μεγέθη, αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2009 οι δαπάνες αυτές ξεπέρασαν τα 3,2 δις ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια, οι δαπάνες μειώθηκαν στο μισό. Γεγονός που – εκτός των άλλων – υποδηλώνει και την τεράστια σπατάλη, που επικράτησε για πάνω από μία δεκαετία.
Έγκυροι αναλυτές πάντως υποστηρίζουν ότι ο στόχος για τις λειτουργικές δαπάνες που έχει τεθεί για το 2014 σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων δεν έχουν εμπειρία και κατάλληλα εργαλεία ελέγχου του κόστους, θα οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ