Στην ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών-μελών κατά των νόσων που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό συμφώνησαν οι Υπουργοί Υγείας της Ε.Ε..
Εκτιμάται ότι χάρη στον εμβολιασμό προλαμβάνονται κάθε χρόνο 2,5 εκατομμύρια θάνατοι σε όλο τον κόσμο, και μειώνονται οι δαπάνες για την ειδική θεραπεία ασθενειών, π.χ. μέσω αντιμικροβιακών θεραπειών (για τις ιογενείς λοιμώξεις).
Παρά τα επιτεύγματα του παρελθόντος, αρκετές χώρες της ΕΕ και γειτονικές χώρες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με πρωτοφανή κρούσματα ασθενειών, που θα μπορούσαν να προληφθούν με εμβολιασμό, λόγω των ανεπαρκών ποσοστών εμβολιαστικής κάλυψης. Η άνιση πρόσβαση στον εμβολιασμό και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης του κοινού στα εμβόλια προκαλούν ανησυχία και συνιστούν σημαντική πρόκληση για τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Η Σύσταση του Συμβουλίου που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς εστιάζει σε 3 βασικούς πυλώνες:
· η αντιμετώπιση της εμβολιαστικής διστακτικότητας και βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης,
· βιώσιμες εμβολιαστικές πολιτικές στην Ε.Ε. και
· κοινοτικός συντονισμός και συνεισφορά στην παγκόσμια υγεία
Η Σύσταση δίνει ιδιαίτερο βάρος σε δράσεις που στοχεύουν σε ομάδες ευάλωτων ατόμων, προωθεί την ενίσχυση της εκπαίδευσης γύρω από τον εμβολιασμό στο πρόγραμμα σπουδών των ιατρών και διερευνά τις συνεργασίες με την ηλεκτρονική υγεία και τις ψηφιακές τεχνολογίες για να τη δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων εμβολιασμού για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. «Τα κράτη -μέλη μπορούν να στηρίζονται στη βοήθεια μου και της Επιτροπής. Την επόμενη χρονιά, θα ξεκινήσουμε τη Συμμαχία για τον Εμβολιασμό και με τον πρόεδρο Junker θα διοργανώσει μια Διεθνής Σύνοδο Κορυφής για τον Εμβολιασμό, υπό την ηγεσία της Ε.Ε. για να προωθήσει στρατηγικές προσπάθειες σε αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, η Επιτροπή θα δημιουργήσει έναν ιστότοπο με πληροφορίες γύρω από τον εμβολιασμό», δήλωσε αρμόδιος Επίτροπος για την Υγεία, Vytenis Andrukaitis.
Παρόλο που η πολιτική εμβολιασμού εμπίπτει στην αρμοδιότητα των εθνικών αρχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βοηθά τις χώρες της ΕΕ να συντονίζουν τις πολιτικές και τα προγράμματά τους.
Τον Απρίλιο του 2018, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ όσον αφορά τις ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Όπως τονίζεται στο κείμενο της σύστασης, η πρωτοβουλία στοχεύει στην αντιμετώπιση της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό, στη βελτίωση του συντονισμού της προμήθειας εμβολίων, στη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας και στην ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ όσον αφορά στις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό.
Παράλληλα, με τη Σύσταση ενθαρρύνονται οι χώρες της ΕΕ να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν εθνικά σχέδια εμβολιασμού και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κάλυψης, καθώς και να καθιερώσουν συστηματικούς ελέγχους της κατάστασης στον τομέα των εμβολιασμών.
Η στήριξή της Κομισιον στις εθνικές προσπάθειες για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης εκφράζεται, μεταξύ άλλων, μέσω κοινής δράσης για τον εμβολιασμό, η οποία συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα για την Υγεία (3,55 εκατ. ευρώ).
Η κοινή δράση, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, στοχεύει στην καταπολέμηση της επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό και στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην ΕΕ. Τη συντονίζει το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας (INSERM) και συμμετέχουν σε αυτή 23 χώρες (μεταξύ των οποίων 20 χώρες της ΕΕ).
Στόχος της κοινής δράσης είναι να συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας των εθνικών συμβουλευτικών ομάδων ανοσοποίησης, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά την εισαγωγή νέων εμβολίων.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ