Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα-Μπέρμιγχαμ μεταμόσχευσαν επιτυχώς δύο νεφρά από ένα γενετικά τροποποιημένο γουρούνι σε έναν άνθρωπο που ήταν εγκεφαλικά νεκρό. Η λύση αυτή εξετάζεται για την εξασφάλιση οργάνων σε ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση.
Πρόκειται για τη δεύτερη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρών χοίρου από ένα γουρούνι γενετικά τροποποιημένο για ανθρώπινη «ξενομομόσχευση» στις Ηνωμένες Πολιτείες ,σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Transplantation. Παρόμοιο ήταν το επίτευγμα χειρουργών στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο του 2021 σε έναν ακόμη εγκεφαλικά νεκρό παραλήπτη.
Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες χειρουργοί στο Μέριλαντ μεταμόσχευσαν με επιτυχία μια καρδιά χοίρου σε έναν 57χρονο άνδρα. Ο ασθενής κινδύνευε να χάσει την ζωή του από καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς είχε εξαντλήσει άλλες θεραπείες και δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς επειδή δεν ήταν αρκετά υγιής.
Για αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται η μεταμόσχευση με όργανα των χοίρων που είναι γενετικά τροποποιημένα. Στόχος είναι να αποτραπεί η απόρριψη από τους ανθρώπινους οργανισμούς, όπως εξηγούν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα-Μπέρμιγχαμ. Η ικανότητα μεταμόσχευσης οργάνων χοίρου σε ανθρώπινους λήπτες θα μπορούσε να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων οργάνων και να αποτρέψει χιλιάδες θανάτους στις ΗΠΑ που προκαλούνται από ελλείψεις οργάνων προς μεταμόσχευση.
Η επιτυχημένη μεταμόσχευση «παρέχει γνώση που δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε ζωικά μοντέλα και μας φέρνει πιο κοντά σε ένα μέλλον όταν η παροχή οργάνων θα ανταποκρίνεται στην τεράστια ανάγκη», υποστήριξε ο συν-συγγραφέας του άρθρου και χειρουργός Δρ. Jayme E. Locke σε σχετική ανακοίνωση. Μετά τη μεταμόσχευση, τα νεφρά παρήγαγαν ούρα και δεν απορρίφθηκαν άμεσα, όπως ο περιέγραψε ο κ. Locke, o οποίος διατελεί διευθυντής μεταμοσχεύσεων στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα-Μπέρμιγχαμ. Δεν παρατηρήθηκε υπεροξεία απόρριψη και οι νεφροί παρέμειναν βιώσιμοι μέχρι τον τερματισμό 74 ώρες αργότερα. Δεν ανιχνεύθηκε χιμαιρισμός ή μετάδοση ρετροϊών χοίρων. Οι διαμήκεις βιοψίες αποκάλυψαν θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια που δεν εξελίχθηκε σε σοβαρότητα, χωρίς ενδείξεις κυτταρικής απόρριψης ή εναπόθεσης αντισωμάτων ή πρωτεϊνών συμπληρώματος. Η επέμβαση στον κλινικά νεκρό άνθρωπο πραγματοποιήθηκε με συναίνεση συγγενών για ερευνητικούς σκοπούς.
Η μελέτη υποδηλώνει ότι έχουν ξεπεραστεί σημαντικά εμπόδια στην ανθρώπινη «ξενομομόσχευση» και προσδιορίζει πού χρειάζονται νέες γνώσεις για τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων της «ξενομομόσχευσης» στον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια, οι προσεγγίσεις γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR-Cas9 έχουν χρησιμοποιηθεί για την τροποποίηση οργάνων χοίρου και επιτρέπουν τη μεταμόσχευση οργάνων από χοίρο σε άνθρωπο χωρίς μεταφορά ασθένειας. Εκτός από την ανοσολογική συμβατότητα, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ενδοειδών ενδογενών ρετροϊών χοίρων ή PERV, μετά από μεταμοσχεύσεις από χοίρο σε άνθρωπο. Τα PERV έχουν αποδειχθεί ότι μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα.
Χειρουργοί στο NYU Langone Health πραγματοποίησαν επίσης μια επιτυχημένη μεταμόσχευση ήπατος από χοίρο σε άνθρωπο στα τέλη του περασμένου έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές διερευνούν εδώ και χρόνια μεταμοσχεύσεις πνεύμονα, παγκρέατος και δέρματος από χοίρο σε άνθρωπο, σύμφωνα με ένα άρθρο ανασκόπησης που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Science Immunology το 2019.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ