Πραγματοποιήθηκε χθες στο νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη η δεύτερη εφαρμογή της πρωτοποριακής, κυτταρικής θεραπείας (CAR-T therapy) σε ασθενή με ανθεκτικό διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β κύτταρα.
Η εφαρμογή της θεραπείας στο Παπανοκολάου έγινε από ομάδα γιατρών, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Αναγνωστόπουλο, διευθυντή του αιματολογικού τμήματος και της μονάδας μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων.
Η ομάδα των θεραπόντων ιατρών με επικεφαλής τον κ. Αναγνωστόπουλο στη μονάδα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων του Παπανικολάου
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η νέα θεραπεία παρέχει μακροχρόνια επιβίωση χωρίς νόσο σε ποσοστό 40-50%. Χωρίς αυτήν οι πιθανότητες είναι ισχνές έως ανύπαρκτες. Οι θεράποντες ιατροί είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, επειδή η θεραπευτική μας φαρέτρα ενισχύεται δυναμικά. Μια νέα εποχή ξεκίνησε!».
Η πρώτη είχε γίνει στις 22 Ιανουαρίου στον Ευαγγελισμό σε 40χρονο ασθενή με πρωτοπαθές λέμφωμα μεσοθωρακίου. Η υγεία του εξελίσσεται ομαλά μέχρι σήμερα.
Η εφαρμογή της θεραπείας στον Ευαγγελισμό έγινε με το φάρμακο Yescarta χάρη στη δωρεά της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Gilead, η οποία καλύπτει τη δωρεάν χορήγηση της πανάκριβης στους πρώτους τρεις ασθενείς. Η θεραπεία φέρει την ονομασία και το κόστος της είναι πολύ υψηλό (ονομαστική τιμή περίπου 350.000 ευρώ).
Εξίσου ακριβό είναι και το φάρμακο Kymriah, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, που αναπτύχθηκε από τη Novartis. Σε άλλες χώρες, έχουν γίνει ειδικές διαπραγματεύσεις, με στόχο να μειωθεί το κόστος. Στην Ελλάδα, ενώ έχει τεθεί το θεσμικό πλαίσιο, εδώ και 1,5 χρόνο, δεν προχωρούν οι διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης για την αποζημίωση των νέων θεραπειών.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ