Του Ιωάννη Σπηλιώτη, Χειρουργού-Ογκολόγου
Η διάγνωση του καρκίνου προκαλεί μια ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ αναστάτωση στον πάσχοντα αλλά και στο οικογενειακό του περιβάλλον. Ουσιαστικά ΑΛΛΑΖΕΙ η ζωή του και η ζωή των οικείων του.
Αναπνοές πλησιάζουν ή απομακρύνονται, αξίες και όνειρα ζωής επαναδιαπραγματεύονται, συναισθήματα και σχέσεις επαναξιολογούνται.
Όμως με την έναρξη της θεραπείας μια άλλη πηγή άγχους – στρες δημιουργείται που έχει να κάνει με κοινωνικά φορμαλιστικά και συναισθηματικά προβλήματα.
Πηγάζουν από την ίδια την υφή των θεραπευτικών προσεγγίσεων (π.χ. Chemo-brain) σε ποσοστό 40% αυτών που κάνουν θεραπείες.
Πως όμως θα πρέπει να διαχειριστούν το άγχος ενδογενές ή εξωγενές οι ασθενείς με νεοπλασματική νόσο;
Υπάρχουν στιγμές που η μάχη που δίνει ο ασθενής με καρκίνο θα τον κάνουν να λυγίσει.
Τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την σκέψη του. Μέσα στην ‘καταιγίδα που το άγχος, ο φόβος, η ανασφάλεια μαστιγώνουν το μυαλό του θα πρέπει να ψάξει μια ήσυχη γωνία και να σκεφτεί ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩ; Αν όχι τότε θα πρέπει να ‘’ακουμπήσει ‘’ σε κάποιον άλλο σύντροφο, οικογένεια, παιδί, ομοιοπαθή ή ακόμα και σε αναζήτηση ανακούφισης του άγχους ή των μεταφυσικών του ερωτημάτων ή αγωνιών από τον πνευματικό του. Πολλές φορές η προσευχή λυτρώνει.
Πολλές φορές οι ασθενείς με νεοπλασματική νόσο κλείνονται στον εαυτό τους και δεν θέλουν να μιλήσουν. Αναπτύσσουν μια ενδογενή εσωστρέφεια που μπορεί να οδηγήσει στην απομόνωση και την κατάθλιψη. Δεν είναι λάθος να αναπτύξετε τα ΘΕΛΩ σας και τις ΑΝΑΓΚΕΣ σας κάνοντας τες γνωστές στους ιατρούς, τις νοσηλεύτριες, στο εργασιακό σας περιβάλλον.
Χωρίς συζήτηση και με απόμακρη συμπεριφορά θα προκαλέσετε τον ΟΙΚΤΟ, ενώ έχοντας ξεκαθαρίσει τα θέλω σας και τα μπορώ σας θα έχετε προκαλέσει τον ΣΕΒΑΣΜΟ απέναντι στον δύσκολο αγώνα που δίνετε.
Ταξινομείστε την ζωή σας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχετε μπροστά σας. Ζητήστε να υπάρχει από τον συμπαραστάτη σας (σύντροφο ή σύζυγο) ένα ημερολόγιο των ιατρικών θεραπειών και φροντίστε να μην έχετε θεραπείες στα γενέθλια του γιού σας, στην επέτειο του γάμου σας. Επισκεφτείτε τους χώρους που θα χρειαστεί να κάνετε θεραπείες ή θα νοσηλευτείτε για να εξοικειωθείτε με τα νέα δεδομένα. Μπείτε σε προγράμματα εκπαίδευσης και ανταλλαγής εμπειριών με άλλους ανθρώπους που βίωσαν την ίδια περιπέτεια. Στις περιπτώσεις αυτές βοηθάει η συμμετοχή σε συλλόγους εθελοντών ενάντια στον καρκίνο ή μετέχετε σε survivors meetings.
Ένα δύο βράδια πριν την θεραπεία καθιερώστε να πηγαίνετε θέατρο ή κινηματογράφο με παρέα και μετά καταλήξτε σε ένα ελαφρύ δείπνο. Αντιμετωπίστε το θεραπευτικό πλάνο ως repos από την καθημερινή ζωή σας. Επιλέξτε κατά την διάρκεια των θεραπειών ένα βιβλίο ιστορίας ή ένα λογοτεχνικό έργο.
Με τον τρόπο αυτό οι θεραπείες θα είναι μια λογοτεχνική ευκαιρία να πλουτίσετε το μυαλό σας χωρίς να σας απασχολούν οι στιγμές – δύσκολες ίσως- των θεραπειών. Στο σπίτι βάλτε την μουσική στο δωμάτιο που ξεκουράζεστε.
Η θεραπεία του καρκίνου είναι μια ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ που βοηθάει τους ανθρώπους να δουν το πραγματικό νόημα να ζεις τις στιγμές με θετικό τρόπο.
Η σημερινή πραγματικότητα δίνει ελπίδα και πεποίθηση ότι ΓΛΥΚΟΧΑΡΑΖΕΙ Η ΝΙΚΗ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ