Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει δύο τροπολογίες που κατέθεσε το Υπουργείο Υγείας στο ψηφισθέντα, πλέον, νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Όπως αναφέρει και ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, Κ. Μπαργιώτας, με την τροπολογία διαγράφονται 3 δισ. ευρώ χρέος της κεντρικής κυβέρνησης και των νοσοκομείων προς τον ΕΟΠΥΥ. «Άλλο όμως η Κεντρική Κυβέρνηση και άλλο ο ΕΟΠΥΥ. Το δημόσιο χρήμα του προϋπολογισμού δεν έχει σχέση με τα χρήματα που διαχειρίζεται ο ΕΟΠΥΥ, τα χρήματα των ασφαλιστικών εισφορών. Με ένα λογιστικό άλμα, χωρίς καμία αιτιολόγηση και κοστολόγηση, προσπαθεί να κάνει κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό για να περάσει απαρατήρητο», υποστήριξε ο κ. Μπαργιώτας στην ομιλία του στη Βουλή, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Στο ίδιο νομοσχέδιο κατατέθηκε και τροπολογία με την οποία διορίζει εργαζόμενους στα νοσοκομεία (στον καθαρισμό, την ασφάλεια, κλπ), με μόνο κριτήριο την πρότερη ενασχόληση των ατόμων αυτών με το αντικείμενο σε ιδιώτες.
«Δηλαδή, όποιος έχει δουλέψει ή δουλεύει ως μέλος ιδιωτικού συνεργείου στο νοσοκομείο, μπορεί πλέον να διοριστεί με ατομική σύμβαση μίσθωσης έργου στο νοσοκομείο, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Και αν για παράδειγμα η ίδια ιδιωτική εταιρεία που απασχολούσε καθαρίστριες σε ένα νοσοκομείο –και είναι πραγματικό το παράδειγμα-, απασχολούσε και καθαρίστριες με το ίδιο ακριβώς καθεστώς, ας πούμε, στην Ηλεκτρονική Αθηνών, η οποία μόλις έκλεισε και έχουν μείνει άνεργοι, γιατί δεν κάνουμε κάτι και για αυτές; Ποια είναι η διαφορά;», διερωτήθηκε.
Η κομματική λογική του Υπουργείου στο θέμα των διοικήσεων των νοσοκομείων οδηγεί και τη νέα παράταση της ισχύος των διοικητικών συμβουλίων. «Αποπειράται να μπαλωθεί το απαράδεκτο καθεστώς, που έχει δημιουργηθεί στα νοσοκομεία από τον Δεκέμβριο που είναι ακέφαλα και χωρίς διοικητές. Για ακόμη μια φορά έρχεται μια τροπολογία, η οποία επεκτείνει –λέει- τη διάρκεια ζωής των διοικητικών συμβουλίων των νοσοκομείων, πολλά από τα οποία έχουν λήξει από την 1η Ιουνίου του 2015 για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχουν διοικητές, αναπληρωτές διοικητές και μέριμνα. Λήγει η θητεία διοικητικών συμβουλίων και δεν την παίρνει κανένας χαμπάρι. Όπως στο παράδειγμα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας, που Φεβρουάριο και Μάρτιο ήταν – χωρίς διοίκηση και διοικητικό συμβούλιο – σε πλήρες λειτουργικό αδιέξοδο», σημειώνει.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ