Η διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάγνωση ή μετά από αυτήν σχετίζεται με ευεργετική επίδραση στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του Πνεύμονα. Οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα που διακόπτουν το κάπνισμα μετά τη διάγνωση της νόσου έχουν πολύ σημαντική βελτίωση κατά 29% στην επιβίωση σε σχέση με όσους συνεχίζουν το κάπνισμα.
Η καλύτερη έκβαση της υγείας διασφαλίζεται από την καλύτερη εξέλιξη στο λειτουργικό τους σύστημα των ασθενών που διακόπτουν το κάπνισμά σε σύγκριση με όσους εξακολουθούν να επιμένουν να διατηρούν την κακή συνήθεια. Τα στοιχεία προκύπτουν από μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ογκολογίας «Journal of Thoracic Oncology»της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Καρκίνου του Πνεύμονα,
Οι ερευνητές ποσοτικοποίησαν τον αντίκτυπο στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα από τη διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάγνωση ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Με δεδομένο ότι ο καρκίνος παραμένει μια ασθένεια με κακή πρόγνωση παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στις θεραπείες αναλύθηκαν 21 επιστημονικά άρθρα με μελέτες που διεξήχθησαν το διάστημα από το 1980 έως το 2021. Συνολικά ο πληθυσμός που μελετήθηκε ήταν περισσότεροι από 10.000 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Οι επιστήμονες σχολιάζουν ότι εντοπίστηκε σημαντική διακύμανση μεταξύ των μελετών ως προς το σχεδιασμό, τα χαρακτηριστικά των ασθενών, τις θεραπείες που έλαβαν, τα κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν για τον καθορισμό της κατάστασης καπνίσματος (διακοπή ή συνέχιση) και τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Οι ερευνητές κατέληξαν ότι η διακοπή του καπνίσματος κατά τη διάγνωση ή μετά από αυτήν σχετίζεται με ευεργετική επίδραση στην επιβίωση των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα. Υπέρ των ασθενών κρίνεται ότι θα είναι οι θεράποντες ιατροί να ενημερώνουν για τα οφέλη και εκπαιδεύουν τους ασθενείς με Καρκίνο του Πνεύμονα στη διακοπή του καπνίσματος ακόμη και μετά τη διάγνωση, προσφέροντας την κατάλληλη στήριξη.
Υπενθυμίζεται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τις πιο κοινές και πιο θανατηφόρες κακοήθειες παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία για την Παγκόσμια Επίπτωση, Θνησιμότητα και Επιπολασμό του Καρκίνου, ο Καρκίνος του Πνεύμονα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση διεθνώς ως προς τη συχνότητα εμφάνισης. Περισσότερα από 2,2 εκατομμύρια νέα κρούσματα εκτιμάται ότι έχουν εμφανιστεί το 2020. Πρόκειται για και πρώτη αιτία θνησιμότητας, καταγράφοντας σχεδόν 1,8 εκατομμύρια θανάτους.
Αξίζει να αναφερθεί οτί παρά τη συνεχή βελτίωση των τρόπων θεραπείας (π.χ. ανοσοθεραπεία, νέες στοχευμένες θεραπείες, ακτινοθεραπεία κ.λπ.), η πρόγνωση των ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα παραμένει δυσοίωνη σε σύγκριση με όγκους σε άλλα σημεία του σώματος, καθώς το ποσοστό πενταετούς σχετικής επιβίωσης είναι 25% (όλα τα στάδια συνδυαστικά) για τον τύπο NSCLC και 7% για SCLC σύμφωνα με δεδομένα από το πρόγραμμα επιτήρησης, επιδημιολογίας και τελικών αποτελεσμάτων των ΗΠΑ. Αξίζει να αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ, ο νυν πρόεδρος, ως αντιπρόεδρος, το 2016, δημιούργησε το Cancer Moonshot καλώντας σε πρωσυμπτωματικό έλεγχο, προκειμένου να επιταχύνει τον ρυθμό προόδου σε επίπεδο διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου. Στόχος είναι η μείωση του ποσοστού θνησιμότητας από καρκίνο κατά τουλάχιστον 50% τα επόμενα 25 χρόνια, βελτιώνοντας την εμπειρία του καρκίνου για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ