Το βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα για την πρωτότυπη ερευνητική εργασία της στον τομέα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων (ή «ραδιοπεπτιδίων»), η οποία βρίσκει εφαρμογές στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές έδειξαν ότι, με τη ταυτόχρονη χορήγηση επιλεγμένου ενζυμικού αναστολέα και πεπτιδικού ραδιοφάρμακου, παράγωγου της γαστρίνης, μπορεί να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του ραδιοφαρμάκου στην κυκλοφορία του αίματος και η εντυπωσιακή αύξηση πρόσληψης στις καρκινικές εστίες.
Η επιτυχία της νέας αυτής μεθόδου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του «Δημόκριτου», έχει επιβεβαιωθεί προκλινικά σε μια πληθώρα ραδιοπεπτιδίων, με πιθανή εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων καρκινωμάτων.
Πρόκειται για μια μεθοδολογία που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη διαγνωστική ευαισθησία και τη θεραπευτική αποτελεσματικότητα των πεπτιδικών ραδιοφαρμάκων.
Η βράβευση, που αφορούσε σε έρευνά τους στη μοριακή ραδιοφαρμακευτική, έγινε στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πυρηνικής Ιατρικής (European Association of Nuclear Medicine-ΕΑΝΜ) στη Λιόν της Γαλλίας.
Εκτός των δύο ερευνητών, στην ίδια επιστημονική ομάδα συμμετέχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες: Αικατερίνη Καλούδη (βιολόγος, με μάστερ από το Imperial College του Λονδίνου), Παντελεήμων Μαρσουβανίδης (χημικός, με μάστερ από το πανεπιστήμιο Πατρών) και Εμμανουήλ Λυμπέρης (χημικός, με μάστερ από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Διάκριση του Δημόκριτου στα «Marie Curie Award»
Σχετικά άρθρα
Περιοδικό Pharma & Health Business

Δημοφιλή
Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Φανδρίδης ο χειρουργός που ανέλαβε την επέμβαση της Μαρέβας Μητσοτάκη
Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για την Προκήρυξη 1Κ/2026 – 510 μόνιμες θέσεις στο Υπουργείο Υγείας
Mε 160 αιτήματα η πρώτη ημέρα για τη διανομή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία
Πρώτη ολοκληρωμένη μελέτη για την Ενιαία Υγεία στην Ελλάδα: Έκθεση-ορόσημο για τις υγειονομικές απειλές
Κατεπείγουσα ΕΔΕ για τον θάνατο ασθενούς στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας
Διανομή ΦΥΚ από τα φαρμακεία της γειτονιάς: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες







Comments (0)