Αντιδράσεις προκαλεί η επιλεκτική εφαρμογή του νόμου αναφορικά με την παροχή κινήτρων στους γιατρούς και οδοντιάτρους που έχουν υπηρετήσει σε νοσοκομεία και αποκεντρωμένες μονάδες υγείας των ΔΥΠΕ άγονων Α΄ περιοχών.
Οι επαγγελματίες αυτοί, σύμφωνα με το άρθρο 29 του Ν.4461/2017, δύνανται όταν συμπληρώνουν συνολική και πραγματική υπηρεσία 5 ετών να μετατίθενται διατηρώντας το βαθμό που κατέχουν, σε νοσοκομείο ή αποκεντρωμένη μονάδα των ΔΥΠΕ οποιασδήποτε Περιφερειακής Ενότητας της χώρας, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση της ίδιας ειδικότητας. To Υπουργείο Υγείας, όμως, εξαιρεί τους γιατρούς του νοσοκομείου Μυτιλήνης και της Ρόδου, παρότι τα δύο νησιά το 2015 είχαν χαρακτηριστεί ως άγονες και προβληματικές περιοχές λόγω των γεωγραφικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών και οικονομικών τους συνθηκών.
Το ζήτημα είχε αναδείξει πριν την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας στη Βουλή αλλά και μετά στην ηγεσία της Αριστοτέλους, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), χωρίς απάντηση μέχρι σήμερα.
“Τι έχει αλλάξει από τον Ιούνιο του 2015; Οι λόγοι που επέβαλλαν τον χαρακτηρισμό ως άγονης περιοχής του νομού της Λέσβου έχουν εκλείψει;” διερωτάται σε νέα παρέμβασή της, χαρακτηρίζοντας παράλογη τη διακριτική μεταχείριση των γιατρών της Λέσβου και της Ρόδου. Ζητά, παράλληλα, να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί και σε αυτούς η δυνατότητα μετάθεσης σύμφωνα με την πρόβλεψη της νομοθεσίας.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ