Σοβαρά προβλήματα και ανοιχτά θέματα τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση που είχε με την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη ο Α’ αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΙΣΑ Γ. Πατούλη.
Από την πλευρά του ΙΣΑ ζητήθηκε να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αγχολυτικών φαρμάκων. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω φάρμακα δεν δύναται να συνταγογραφηθούν από διάφορες κλινικές ειδικότητες. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η περίπτωση των καρδιολόγων που αδυνατούν να συνταγογραφήσουν επί της παρούσης τα αγχολυτικά, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτικό να δίνεται ως ήπια αγωγή μετά από κάποιο στεφανιαίο επεισόδιο.
Τον διάλογο άνοιξαν ακόμη για το θέμα των συμβάσεων των ιατρών, ένα ζήτημα που εδώ και μια τριετία παραμένει υπό διαπραγμάτευση με την παλιά ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον ΙΣΑ. Ωστόσο, «ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για τους ήδη συμβεβλημένους, πλην των 800 συμβάσεων για νέους γιατρούς» σχολιάζεται στην ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Το φλέγον ζήτημα για τον κλάδο των «εξοντωτικών ποινών» που έχουν επιβληθεί για θέματα συνταγογράφησης σε γιατρούς επεσήμανε ο κ. Πατσουράκος. Ο ίδιος τόνισε ότι οι γιατροί δέχθηκαν ποινές τους τελευταίους τέσσερις μήνες και λίγο πριν την αλλαγή της ηγεσίας στον ΕΟΠΥΥ, κυρίως οι ιατροί της Α’ ΥΠΕ.
Στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης από τον ΙΣΑ ζητήθηκε η αλλαγή του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τροποποιηθεί ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση και τις ποινές των ιατρών. Μάλιστα αίτημα του ΙΣΑ είναι η δημιουργία μικτής επιτροπής και κατά την πρόταση του ΙΣΑ αυτή να απαρτίζεται από στελέχη από τον ΕΟΠΥΥ και μέλη των Ιατρικών Συλλόγων με στόχο «να ελέγχουν τις πιθανές παραβάσεις της συνταγογράφησης με επιστημονικά και όχι αμιγώς λογιστικά κριτήρια».
Για ένα ακόμη μείζονος σημασίας ζήτημα, των αυτόματων περικοπών, ο ΙΣΑ αιτήθηκε από την Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, να ενημερωθεί από τους αρμοδίους φορείς για το θέμα των 120 δόσεων και του Claw Back. Όπως τονίστηκε από τον ΙΣΑ υφίσταται η νομοθετική ρύθμιση, αλλά εκκρεμεί η Υπουργική απόφαση, γεγονός που δυσχεραίνει μέγιστα την επιβίωση των εργαστηρίων –κλινικοεργαστηριακών γιατρών και πολυιατρείων.
Με αφορμή την διάνοιξη διαλόγου του ΙΣΑ με τον ΕΟΠΥΥ ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, επεσήμανε ότι «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών δίνει μάχη για τον ασθενή και τη δημόσια υγεία. Πρέπει να γίνει κατανοητό ωστόσο ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται. Θα πρέπει να αρθούν τα εμπόδια που δυσχεραίνουν το επιστημονικό έργο και να διασφαλιστεί η ελεύθερη επιλογή γιατρού για όλους τους ασθενείς στο τελευταίο άκρο της Ελλάδας».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ