Σε κινητοποίηση προχωρούν οι φοιτητές Ιατρικής στην Πάτρα την προσεχή Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Οι σπουδαστές διαμαρτύρονται κάνοντας λόγο για έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας και οργανωμένου ελέγχου για τον covid-19 κατά την κλινική τους άσκηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.
Η Επιτροπή Αγώνα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών σε σχετική ανακοίνωσή της ζητά να γίνεται έλεγχος δυο φορές την εβδομάδα με δωρεάν rapid τεστ σε όλους τους φοιτητές. Αίτημά τους είναι να προχωρήσει άμεσα ο εμβολιασμός, ιδιαίτερα τώρα που προκύπτει η ανάγκη για 3η δόση, με εξαντλητική ενημέρωση και εξατομικευμένη συμβουλευτική. Στο ίδιο πλαίσιο προστασίας οι φοιτητές αιτούνται δωρεάν παροχή μάσκας αυξημένης προστασίας ΚΝ95 ή διπλής μάσκας, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο.
Στο πνεύμα αυτό οι φοιτητές της Ιατρικής ζητούν:
- Ιχνηλάτηση σε ολόκληρη την ομάδα ενός φοιτητή που νοσεί.
- Καραντίνα 10 ημερών για τους θετικούς φοιτητές για να μην έρθει κανένας φοιτητής που νοσεί σε επαφή με ασθενή.
- Να μην χάνει από απουσίες την κλινική του κανένας από τους φοιτητές που νοσεί.
- Επαναληπτική εξέταση σε μαθήματα και κλινικές για τους φοιτητές που νοσούν ή έρχονται σε επαφή με κρούσμα σε συνεννόηση μαζί τους.
- Καθημερινά δωρεάν test για όποιον συγκατοικεί με κρούσμα.
- Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ.
- Ενίσχυση του συστήματος υγείας. Άνοιγμα του νοσοκομείου Θώρακος στην Πάτρα και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας (π.χ Ολύμπιον στην Πάτρα), προσλήψεις στο ύψος των αναγκών.
Σήμα κινδύνου εκπέμπει η Επιτροπή αγώνα Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών σε ανακοίνωσή της καθώς «πάνω από 400 φοιτητές από πόλεις της Ελλάδας με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο επιστρέφουμε στην κλινική μας χωρίς να μας κάνουν μοριακό τεστ, παρόλο που η παραλλαγή “Ο” ανιχνεύεται δύσκολα με το rapid και το self τεστ, ενώ το rapid που υποχρεούμαστε να κάνουμε για να επιστρέψουμε στην κλινική μας δεν θα γίνουν με οργανωμένο τρόπο».
Οι φοιτητές αντιδρούν γιατί παραπέμπονται στις μονάδες του ΕΟΔΥ, όπως το επιμελητήριο στην Πάτρα, στις οποίες, υπάρχουν τεράστιες ουρές, που πρακτικά μετατρέπονται σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι φοιτητές καθώς «από την πρώτη μέρα λειτουργίας των κλινικών εμφανίζονται κρούσματα σε φοιτητές που ως χθες ήταν αρνητικοί, αποδεικνύοντας την ανάγκη τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ». Ακόμη, την ανησυχία τους εκφράζουν καθώς την επόμενη εβδομάδα περίπου 900 φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα τους από τα τέσσερα έτη Ιατρικής. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν, τονίζοντας τις συνθήκες συνωστισμού.
Comments (0)