Τον δημόσιο τομέα Υγείας εξακολουθούν να εμπιστεύονται οι Έλληνες Πολίτες στα δύσκολα, παρά τα προβλήματα στο ΕΣΥ, όπως καταγράφεται στο τρίτο μέρος της δημοσκοπικής έρευνας «Τι πιστεύουν οι Έλληνες – 2024». Βέβαια,τα προβλήματα καταγράφονται στην δημοσκόπηση της διαΝέοσις σε ότι αφορά τα νοσοκομεία και τους φορείς δημόσιας Υγείας, καθώς δείχνουν να είναι χαμηλά στην ικανοποίηση των πολιτών.
Στόχος της έρευνας είναι να καταγραφούν οι απόψεις των Ελλήνων για ζητήματα που αφορούν την οικονομία, τη δημόσια διοίκηση, το σύστημα υγείας, τα εργασιακά και την καθημερινότητά τους. Οι συμμετέχοντες απάντησαν ερωτήσεις για πτυχές της εφαρμοσμένης πολιτικής στην υγεία, στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση, κ.ά. Στα ερωτήματα που κλήθηκαν να απαντήσουν είναι «Πώς βλέπουν όμως οι πολίτες το κράτος και τη δημόσια διοίκηση; Ποιες πλευρές του αξιολογούν περισσότερο ή λιγότερο θετικά;» Σε αυτό το σημείο οι απαντήσεις για τον τομέα της Υγείας είναι απογοητευτικές αφού στην αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, τις περισσότερες θετικές και μάλλον θετικές γνώμες συγκεντρώνουν τα ΚΕΠ (85,2%) και έπεται το gov.gr (82%), ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έρχονται έβδομα στην κατάταξη των υπηρεσιών! Θετικά και μάλλον θετικά απαντά μόνο το 32,2% των πολιτών. Επομένως το 67,3% των συμμετεχόντων αξιολογούν αρνητικά το σύστημα υγείας.
Μάλιστα το ποσοστό αυτό έχει χειροτερέψει για περισσότερο από 10 μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση. Από το 45,9% «θετικές και μάλλον θετικές γνώμες» που απάντησαν οι πολίτες το 2022 σε 32,2% σήμερα.
Αναλυτικά, η έρευνα εντοπίζει τις προτιμήσεις και τις αντιλήψεις των πολιτών σχετικά με την περίθαλψή τους. Στην ερώτηση για το τι θα προτιμούσαν σε περίπτωση ανάγκης, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δείχνουν τον προβληματισμένοι με το 46,4% να δηλώνει τον ιδιωτικό τομέα και υπέρ του δημόσιου νοσοκομείου να δηλώνει το 51,2%. Όμως το ΕΣΥ σαφώς προκρίνεται στις προτιμήσεις των πολιτών.
Η εικόνα είναι διαφορετική σε ότι αφορά στην προτίμηση για γιατρό. Η πλειονότητα, 58,7%, δηλώνει ότι θα επέλεγε να απευθυνθεί σε ιδιώτη γιατρό παρά σε γιατρό δημόσιας δομής (38.8%). Αξιοσημείωτα είναι και τα ευρήματα σε ότι αφορά την κουλτούρα πρόληψης αφού δηλώνει ότι το 58,1% κάνουν τσεκ απο μία φορά τον χρόνο, το 19,4% κάνουν τσεκ απ σπανιότερα από μία φορά τον χρόνο και το 2,3% δεν κάνουν ποτέ τσεκ απ. Το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων, το 84,5% σκέφτονται συχνά ότι οι πράξεις τους σήμερα θα επηρεάσουν την υγεία τους στο μέλλον και 20,9% δεν ανησυχούν αν θα έχουν προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ