Βήματα λαμβάνει Ινδία και Ε.Ε. για τη λήξη της εμπορικής «διένεξης» μεταξύ των δύο, σημειώνουν αξιωματούχοι.
Η κόντρα είχε ξεκινήσει μετά από την ευρωπαϊκή απαγόρευση ινδικών φαρμακευτικών προϊόντων, στην οποία το Ν. Δελχί απάντησε ακυρώνοντας τις συζητήσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ε.Ε., που συνιστά και το μεγαλύτερο εμπορικό συνεργάτη της Ινδίας.
Τι ακολούθησε την απόφαση του Μαΐου
Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών πηγών της Ινδίας στο πρακτορείο Reuters, το γραφείο του Ινδού Πρωθυπουργού Narendra Modi’s άμεσα ζήτησε, με επιστολή, από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου να παρέμβει όταν η απαγόρευση περίπου 700 ινδικών φαρμακευτικών προϊόντων επισημοποιήθηκε το Μάιο.
Αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και έτσι η Κυβέρνηση ακύρωσε τη συνάντηση της 28ης Αυγούστου, στην οποία είχε αντικείμενο την επανέναρξη των συνομιλιών για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία είχε μπει στον πάγο το 2012.
Από την πλευρά της η Επιτροπή Εμπορίου της ΕΕ υποστηρίζει ότι δεν έλαβε την ινδική επιστολή για την απαγόρευση, η οποία συνδέεται με ελαττώματα στις κλινικές δοκιμές που διεξήγαγε η ινδική GVK Biosciences, για λογαριασμό άλλων εταιριών, προκειμένου να διασφαλιστεί πως τα γενόσημα φάρμακα τους είναι το αποτελεσματικά με τα σκευάσματα αναφοράς τους.
Οι Ευρωπαίοι αιφνιδιάστηκαν ιδιαιτέρως από την «αναστροφή» στη στάση της Ινδίας για την απαγόρευση και αυτό γιατί η απόφαση για πάγωμα των συνομιλιών ήρθε αμέσως μετά από το ταξίδι του Modi στη Γερμανία, όπου προσωπικά υπερασπίστηκε την ανάγκη αναβίωσης των συζητήσεων για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Για τους 28 η απαγόρευση των 700 σκευασμάτων ήταν ελάσσονος σημασίας και τεχνικής φύσεως, ασύνδετη με τις εμπορικές σχέσεις Ινδίας και ΕΕ.
Το Νέο Δελχί, από την πλευρά του, βλέπει την κίνηση ως «συγκεκαλυμμένο» προστατευτισμό και υποστήριξη των μεγάλων ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών.
«Είμαστε απογοητευμένοι και ανήσυχοι για την κίνηση της ΕΕ να επιβάλλει απαγόρευση στην πώληση φαρμάκων», δήλωσε ο Rajinder Chaudhary, εκπρόσωπος του Ινδικού Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Σήμερα
Σύμφωνα με αξιωματούχους, τόσο η Ε.Ε. όσο και η Ινδία εργάζονται για να βάλουν τέλος στην έριδα. Μάλιστα, στην απόφαση του Μαΐου για την απαγόρευση, η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσε πως οι ινδικές φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να προσπεράσουν τις απαγορεύσεις καταθέτοντας νέα κλινικά δεδομένα.
«Η Κομισιόν ελπίζει ότι μια λύση θα βρεθεί», δήλωσε ο Daniel Rosario, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι προσηλωμένη στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.
Την ίδια στάση κρατά και το Νέο Δελχί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις.
«Δεν είναι μια μόνιμη αναβολή» δήλωσε κορυφαίος Ινδός κυβερνητικός αξιωματούχος, που βρίσκεται κοντά στις εξελίξεις.
Όπως τονίζει το Reuters, τα γενόσημα της Ινδίας έριξαν τις τιμές των φαρμάκων παγκοσμίως, αλλά έχουν προκαλέσει το μένος των μεγάλων αμερικανικών και ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών που πιέζουν τις κυβερνήσεις τους να σταματήσουν τις επιθέσεις, όπως τις βλέπουν, κατά των πατεντών τους, επιθέσεις που πλήττουν και την πρόοδο της καινοτομίας.
Ινδοί αξιωματούχοι περιέγραψαν την κίνηση της Ε.Ε. ως μέρος μιας συνολικής επίθεσης εναντίον της βιομηχανίας γενοσήμων της χώρας, των 15 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, την βλέπουν και ως κίνηση κακής θέλησης από τον κορυφαίο εμπορικό τους συνεργάτη, σε μια περίοδο που ο Modi έχει προσωπικά εμπλακεί στην αναβίωση των συζητήσεων για την συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Υπεύθυνη Σύνταξης στο Virus.com.gr - Αρχισυντάκτρια του περιοδικού Pharma & Health Business
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ