Για έλλειψη σοβαρότητας τόσο στην τροποποίηση του συστήματος όσο και στις ανακοινώσεις που εκδίδει, κατηγορεί τη Διοίκηση της ΗΔΙΚΑ ΑΕ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ), επιμένοντας στα λεγόμενά του περί έλλειψης ενημέρωσης για την ενσωμάτωση των νέων λειτουργικοτήτων στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
Όπως καταγγέλλει, ο καθένας με μια γρήγορη περιήγηση στο διαδικτυακό χώρο της ΗΔΙΚΑ, διαπιστώνει ότι σε καμία ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά για την εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στις αλλαγές αυτές, από 3/10/2016. Δηλώνει, παρά ταύτα ενήμερος για την ύπαρξη της σχετικής νομοθεσίας καθώς και σύμφωνος με τις τροποποιήσεις του συστήματος.
Υπογραμμίζει, παράλληλα, πως η παρατήρησή του αφορά στην αιφνίδια έναρξη εφαρμογής του νέου τρόπου συνταγογράφησης βάσει ICD-10, ζητώντας πληροφόρηση για την αποφυγή του χάος που έχει δημιουργηθεί. Επαναλαμβάνει, τέλος, πως η ομάδα εργασίας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΙΣΑ βρίσκεται στη διάθεση της ΗΔΙΚΑ για να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση.
«Η συνταγογράφηση είναι ιατρική πράξη για την οποία φέρουν ευθύνη μόνο οι γιατροί και κανείς δεν πρέπει να παρακωλύει την άσκηση της ιατρικής, πόσο δε μάλλον σε τόσο χαλεπούς καιρούς που οι ασθενείς πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το φάρμακο τους σε ιδιωτική βάση» σημειώνει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, επισημαίνοντας πως ο κλάδος επικροτεί τον έλεγχο μέσω σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης βάσει ευρωπαϊκών δεδομένων.
ΠΙΣ: Να ανασταλεί η εφαρμογή της νέας λειτουργικότητας
Άστοχες χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Διοίκησης της ΗΔΙΚΑ και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος υπογραμμίζει ότι το ΦΕΚ 2221/18.7.2016 δεν αναφέρει σε κανένα σημείο αυτά που εφαρμόστηκαν, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως είναι ανεπίτρεπτο σε μία πιθανή διάγνωση να αναγράφεται για κάθε εξέταση ένα ICD-10.
Επαναλαμβάνει, παράλληλα, την πάγια θέση του ότι σε κάθε νέα τροποποίηση, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο ριζική αλλαγή στο σύστημα, είναι απαραίτητη η πιλοτική της εφαρμογή για ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να φανούν τυχόν λάθη και ατέλειες, αλλά και να δοθεί και ο απαραίτητος χρόνος εξοικείωσης στους τελικούς χρήστες. Σημειώνει, τέλος, πως η εφαρμογή κάθε νέας τροποποίησης δημιουργεί τεράστια προβλήματα όταν γίνεται στην αρχή του μήνα, όπου αποδεδειγμένα ο φόρτος στο σύστημα είναι κατά πολύ αυξημένος.
«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η εφαρμογή κανόνων στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, είναι απαραίτητη τόσο για την ορθή διάγνωση και θεραπεία, όσο και τον εξορθολογισμό των δαπανών. Συνεπώς, προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη η ανακοίνωση της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., η οποία λανθασμένα επικεντρώνεται στην ορθότητα και αποδοχή των κανόνων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τον ιατρικό κόσμο και δεν αναφέρεται στο πραγματικό πρόβλημα που είναι ο τρόπος αποτύπωσης και εφαρμογής των κανόνων στις οθόνες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, καθώς και ο νέος τρόπος καταχώρησης των συνταγών, το οποίο και αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.» καταλήγει δεικτικά η ανακοίνωση.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ