Με τη συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη
Κλινικής Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονικής Διευθύντριας του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
Η άνοιξη έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της και τα πιο ανάλαφρα ρούχα μας αποκαλύπτουν τα κιλά που μας άφησαν οι χειμωνιάτικες διατροφικές ατασθαλίες. Έτσι, είναι σημαντικό να εντάξουμε στη διατροφή μας φρούτα και λαχανικά της εποχής, που μπορούν με τις χαμηλές τους θερμίδες να προαγάγουν φυσικά την απώλεια βάρους.
Φράουλες
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν 8 επιπλέον γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε 1.000 θερμίδες την ημέρα έχασαν περίπου 4,5 κιλά. Αντίθετα, γυναίκες που μείωσαν την πρόσληψη φυτικών ινών αύξησαν τα κιλά τους. Ένα φλιτζάνι φράουλες αντιστοιχεί σε 3 γραμμάρια φυτικών ινών και περισσότερη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας, καθώς βελτιώνει τα επίπεδα του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
Βατόμουρα
Είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, όπως C, K και μαγγάνιο, πλούσια σε φυτικές ίνες και μπορούν να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου. Έχουν υψηλές ποσότητες βιταμινών και φυτικών ινών και χαμηλές ποσότητες θερμίδων. Επιπλέον, ελέγχουν τον διαβήτη και επιταχύνουν τον μεταβολισμό.
Μανιτάρια
Έχουν ισάξια διατροφική αξία με το κρέας, χωρίς να περιέχουν πολλές θερμίδες και με μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά. Η ταυτόχρονη παρουσία φυτικών ινών και πρωτεΐνης μάς κρατά χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα, μειώνοντας την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε την υπόλοιπη μέρα.
Παντζάρια
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και σίδηρο και χαμηλή απόδοση σε θερμίδες, διαθέτουν στοιχεία ευεργετικά για τη διαδικασία απώλειας βάρους, καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα, ελέγχουν την όρεξη και τονώνουν τον οργανισμό. Τα παντζάρια μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή βραστά σε σαλάτες, σε χυμό ή ψητά στον φούρνο. Προσθέτουμε πάντα ελαιόλαδο όταν τα καταναλώνουμε, ώστε να ενεργοποιήσουμε τα αντιοξειδωτικά συστατικά τους.
Ραπανάκια
Είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε νερό και τον χαμηλό αριθμό θερμίδων. Είναι εξαιρετικά χορταστικά και μπορούμε να τα φάμε ωμά σε σαλάτες, να τα προσθέσουμε σε σάντουιτς ή ακόμη και να τα ψήσουμε στον φούρνο, φτιάχνοντας σπιτικό χούμους. Μισό φλιτζάνι ραπανάκια περιέχει 1 γραμμάριο φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τα ραπανάκια βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης. Το κόκκινο ραπανάκι βοηθά στη θεραπεία του ίκτερου και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη.
Σπαράγγια
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ