Σε «μάστιγα» έχει εξελιχθεί η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αναγνωρίζοντας την έκταση του προβλήματος, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κάλεσε αρμόδιους φορείς κι εξειδικευμένους επιστήμονες να καταθέσουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους, τις οποίες και θα αξιοποιήσει προκειμένου να χαράξει τη στρατηγική του υπουργείου Υγείας στο θέμα.
Βασικό δομικό στοιχείο της διατροφικής πολιτικής που αναπτύσσει η Αριστοτέλους είναι η σύσταση ενός Διατροφικού Παρατηρητηρίου, ενός νέου φορέα δηλαδή, ο οποίος θα είναι επιφορτισμένος με συντονιστικές αρμοδιότητες, με στόχο να λειτουργήσει ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική κατάσταση / διοίκηση.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε σχετικά: «Πρέπει να συλλογικοποιηθούν οποιεσδήποτε κατακερματισμένες ή αποσπασματικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η οποία υποκρύπτει σοβαρότατα προβλήματα υγείας και δεν συνιστά, απλά θέμα αισθητικής». Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε πως η ευθύνη όλων και πρωτίστως των πολιτικών προσώπων και του ιδίου, για τη βελτίωση της παρούσας πραγματικότητας είναι πολλαπλάσια, αναδεικνύοντας την ανάγκη να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός, καθώς και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συναρτήσει της ενημέρωσης του κόσμου μέσω δράσεων αλλά και μέσω της τηλεόρασης. Αναφερόμενος δε στην υπαρκτή έλλειψη στελεχιακού δυναμικού στον τομέα υγείας, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η πρόταση που κατέθεσε στην Κομισιόν για την πρόσληψη 13.000 επαγγελματιών ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων και διαιτολόγων, συνιστά πολιτική επιλογή και βούληση.
Οι κεντρικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί η στρατηγική για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την υιοθέτηση υγιεινών τρόπων διατροφής, τόσο του γενικού πληθυσμού όσο και ειδικών ομάδων όπως οι ηλικιωμένοι, οι έφηβοι, οι ευπαθείς κατηγορίες και βεβαίως τα παιδιά, είναι οι εξής:
1. Δημιουργία και κατόπιν αξιολόγηση της υπάρχουσας βάσης δεδομένων, σχετικά με τα επίπεδα διατροφικής κατάστασης της υγείας πληθυσμού της χώρας
Κατά κοινή ομολογία των παρευρισκομένων και κυρίως με βάση την επισήμανση της Αντωνίας Τριχοπούλου – καθηγήτριας Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών – δυστυχώς η Ελλάδα συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ελλιπή στοιχεία για διάφορα πεδία, χωρίς αντιπροσωπευτικά δείγματα εναρμονισμένα με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, όπως για παράδειγμα ελλιπείς βάσεις δεδομένων για τη διατροφή ηλικιωμένων ή μητέρων που θηλάζουν. Όπως λοιπόν ειπώθηκε ομοφώνως, είναι επιβεβλημένη η συγκέντρωση και η επαναξιολόγηση ταυτόχρονα όλων των δεδομένων αλλά και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τα οποία έχει χρηματοδοτήσει το Υπουργείο Υγείας κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, ώστε να καταγραφούν οι όποιες ελλείψεις και να συμπληρωθούν περαιτέρω στοιχεία, αναφορικά με τις ηλικιακές ομάδες από 0-74 ετών.
Επίσης, αναφέρθηκε ως σημαντικό εργαλείο η διεύρυνση ερευνών σε ποιοτικά χαρακτηριστικά των πληθυσμιακών ομάδων όπως η περιοχή της Ελλάδας στην οποία διαμένουν, οι διατροφικές τους συνήθειες, ο τρόπος ενημέρωσής τους περί τη διατροφική αγωγή, κ.ά. Κατέστη επίσης σαφές από τους επιστήμονες-διατροφολόγους πως ο διαχωρισμός του εθνικού και περιφερειακού δείγματος θα αποτελέσει ένα σημαντικό βοήθημα στη διεξαγωγή αποτελεσματικότερων και πιο ολοκληρωμένων μελετών.
2. Δράσεις που πρέπει να αναληφθούν με στόχο τη βελτίωση του τρόπου ζωής των Ελλήνων, ενηλίκων και παιδιών
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χώρα μας κατέχει την 1η θέση στην παιδική παχυσαρκία στην Ευρώπη και ένα βασικό αίτιο είναι η πληθώρα τροφών με κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και μεγάλη ποσότητα αλατιού. Με συντονισμένες κατευθύνσεις και με τη συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στον έλεγχο τροφίμων όπως ο ΕΦΕΤ, θα γίνουν μελέτες και εν συνεχεία θα αναληφθούν πρωτοβουλίες ώστε να τεθούν αυστηρότερα όρια στις ποσότητες ορισμένων, όχι τόσο υγιεινών ουσιών όπως οι προαναφερόμενες, που εμπεριέχονται σε τρόφιμα.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνδράμει επίσης η Εθνική Επιτροπή Διατροφικής Πολιτικής, η οποία όπως επισήμαναν οι καθηγητές-διατροφολόγοι θα πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της μέσω διαιτολόγων αλλά και της συνδρομής από ειδικά ερευνητικά κέντρα. Επιπροσθέτως, προτάθηκε να ενταθούν οι έλεγχοι αξιολόγησης στα κυλικεία των σχολείων, της μαζικής εστίασης και των χώρων άσκησης.
3. Πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας
Για την καλύτερη επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου εντάσσονται ενισχυμένες δράσεις όπως τα ενημερωτικά σεμινάρια των δασκάλων, ώστε να μπορούν να «τρέχουν» προγράμματα διατροφικής αγωγής, ενδελεχής και οργανωμένη ενημέρωση των γονέων, προληπτικοί ιατρικοί έλεγχοι των παιδιών, διανομή φρούτων στα σχολεία και συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να υπάρχουν ομόπνοες και συντονισμένες δράσεις. Ήδη, υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού-Αθλητισμού.
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ