Καλά είναι τα νέα για τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), σύμφωνα με μελέτη που καταδεικνύει ότι ο διαβήτης και η υπεργλυκαιμία δεν επηρεάζουν τα αντισώματα έναντι στον ιό SARS-CoV-2. Εκτιμάται ότι ένα μελλοντικό εμβόλιο για τη λοίμωξη COVID-19 θα είναι πιθανόν εξίσου αποτελεσματικό και στα άτομα με διαβήτη.
Την μελέτη δημοσιεύτηκε στο επίσημο ιατρικό περιοδικό της Ευρωπαϊκής Διαβητολογικής Εταιρείας, Diabetologia (Lampasona V et al) συνοψίζουν η Καθηγήτρια της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ασημίνα Μητράκου και η Ακαδημαϊκή Υπότροφος Παρασκευή Καζάκου.
Στη μελέτη εξετάστηκαν 509 ασθενείς με πνευμονία COVID-19, οι οποίοι απευθυνθηκαν στο ΤΕΠ τριτοβάθμιου νοσοκομείου San Rafaele στο Μιλάνο από 25 Φεβρουαρίου έως 19 Απριλίου 2020.
Εξ αυτών 17,7% των ασθενών είχαν προϋπάρχοντα ΣΔ και 9,6% είχαν νεοεμφανιζόμενο διαβήτη. Τα χαρακτηριστικά τους ήταν η μεγαλύτερη ηλικία, ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος και οι πιθανές καρδιαγγειακές συννοσηρότητες, υπέρταση και χρόνια νεφρική νόσο.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΔ συσχετίστηκε με αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών, λευκοκυττάρωση, ουδετεροπενία και υπερπηκτικότητα.
Άξιο λόγου είναι ότι πρόκειται για τη πρώτη μελέτη που αξιολογεί τη χυμική ανοσολογική απάντηση έναντι του ιού SARS-CoV-2 σε ασθενείς με υπεργλυκαιμία.
Από τα δεδομένα προκύπτει ότι ο υπεύθυνος παθοφυσιολογικός μηχανισμός για τη χειρότερη πρόγνωση των διαβητικών ασθενών με νόσο COVID-19 δεν σχετίζεται με την ανάπτυξη αντισωμάτων.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ