Νέο «ρήγμα» στους «κόλπους» των φαρμακοποιών επιφέρει η πρόταση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για άρση των διημερεύσεων ως «μοχλό» πίεσης προς την Κυβέρνηση για αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων (εδώ).
Εκτός από τους επαγγελματίες που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο και οι οποίοι για προφανείς λόγους (εδώ) δεν ακολουθούν την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ) και την αντίστοιχη προτροπή του ΠΦΣ για άρση των διημερεύσεων, τη δική του «γραμμή πλεύσης» χαράζει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ).
«Διαβάζω και ακούω από τα ΜΜΕ ότι δήθεν “από σήμερα Τετάρτη 4 Μαΐου καταργούνται οι διημερεύσεις». Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση αυτή του ΦΣΑ αφορά μόνο τα φαρμακεία της Αθήνας, αφού αποφασίστηκε από το ΔΣ του ΦΣΑ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Θεοδοσιάδης, Πρόεδρος ΦΣΘ και πρώην Πρόεδρος ΠΦΣ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση του ΠΦΣ δεν είναι τίποτα άλλο παρά προτροπή στους κατά τόπους συλλόγους για εναρμονισμό με την απόφαση του ΦΣΑ, και κατά συνέπεια έχει διασπαστική λογική.
«Η πρόταση-σύσταση του ΠΦΣ και προς τους άλλους συλλόγους να εναρμονισθούν με την απόφαση του ΦΣΑ δεν νομίζω ότι βρήκε ανταπόκριση» λέει σχετικά.
Ο Πρόεδρος του ΦΣΘ τονίζει ότι η άρση των διημερεύσεων θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα κι αφήνει «αιχμές» για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης τακτικής.
«Η κατάργηση των διημερεύσεων ουσιαστικά διευρύνει τον οικονομικό χώρο λειτουργίας των φαρμακείων που ακολουθούν διευρυμένο ωράριο ή ελεύθερο ωράριο. Με άλλα λόγια τα φαρμακεία αυτά διευκολύνονται να απορροφήσουν τον όποιο μικρό τζίρο πραγματοποιούσαν τα εφημερεύοντα φαρμακεία Αυτός είναι ο σκοπός της κατάργησης των διημερεύσεων; Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό επιτυγχάνεται» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Κ. Θεοδοσιάδης και ο Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος ΠΦΣ και πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας (ΦΣΑ), έχουν άλλωστε εκφράσει τη διαφορετική τους οπτική σε ζητήματα τακτικής για καίρια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, πολλές φορές στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τον πρώτο, η άρση των διημερεύσεων στην Αττική δίνει άλλοθι σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν το ελεύθερο ωράριο, καθώς γενικεύει και νομιμοποιεί τελικά την «αναρχία» στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων.
«Το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων (όπως και το ωράριο λειτουργίας της αγοράς) δεν είναι ένα τεχνικής φύσεως πρόβλημα. Εκφράζει και υλοποιεί την λογική που λέει ότι «οι νόμοι της αγοράς θα δώσουν τη λύση». Μία λογική και ιδεολογική θέση που τουλάχιστον για τον χώρο της υγείας είναι εγκληματική» τονίζει ο κ. Θεοδοσιάδης. Και καταλήγει: «Σ΄ αυτή τη βάση και προς την κατεύθυνση της επιβολής πολιτικής λύσης οφείλει και πρέπει να κινηθεί οργανωμένα, μαζικά και δυναμικά ο κλάδος».
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ