Περιστατικά μυοκαρδίτιδας για τα οποία πιθανολογείται ότι συνδέονται με εμβολιασμό με mRNA εμβόλια, έχουν τεθεί στο «μικροσκόπιο» του ΕΟΦ.
Σε δηλώσει της η Μαρία Τσόλια, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», ανέφερε ότι σημειώθηκε περιστατικό στην Πάτρα με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα, αλλά τα υπόλοιπα περιστατικά στη χώρα μας είναι ήπια και υπό διερεύνηση.
Αδιευκρίνιστη παραμένει η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, αλλά οι ειδικοί παρακολουθούν τέτοιες περιπτώσεις διεθνώς και εκτιμάται ότι θα συλλεχθούν περισσότερα δεδομένα, όπως εξήγησε η καθηγήτρια. Η ίδια αποσαφήνισε ότι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.
Όσο για το εμβόλιο της AstraZeneca, η κ. Τσόλια επεσήμανε ότι η τελευταία απόφαση δεν προέκυψε λόγω λανθασμένων χειρισμών ή παλινωδιών, αλλά η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του εν λόγω σκευάσματος αποφασίστηκε λαμβάνοντα υπόψη επιστημονικά κριτήρια και τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Κρίνοντας με βάση τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιακό φορτίο και τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο από τη νόσο, αναθεωρήθηκαν οι αποφάσεις καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε πάρα πολύ.
Αποστάσεις πήρε η κ. Τσόλια από την δήλωση του καθηγητή Φαρμακολογίας Ευάγγελου Μανωλόπουλου περί διόρθωσης λάθους, δηλώνοντας ότι δε συμφωνεί καθόλου με την άποψή του και υποστηρίζοντας πως το εμβόλιο της AstraZeneca βοήθησε σημαντικά για τη μείωση του ιικού φορτίου στη χώρα μας.
Σχετικά με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ανέφερε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλή, 1,3 στο εκατομμύριο.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ