Επικεφαλής του «μετώπου» κατά της παχυσαρκίας έχει τεθεί η Novo Nordisk στο πλαίσιο της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας δημόσιου – ιδιωτικού τομέα «SOPHIA» για την στρωματοποίηση φαινοτύπων της παχυσαρκίας και για τη βελτιστοποίηση των μελλοντικών θεραπευτικών επιλογών της παχυσαρκίας.
Στόχος του εγχειρήματος είναι η βελτίωση της εκτίμησης του κινδύνου συννοσηροτήτων και των θεραπευτικών επιλογών για άτομα με παχυσαρκία.
Για την συγκεκριμένη προσπάθεια 29 διεθνείς εταίροι μεταξύ αυτών, πανεπιστήμια και εκπρόσωποι της βιομηχανίας «συμμάχησαν» ώστε να κατανοήσουν καλύτερα την παχυσαρκία και να βελτιστοποιήσουν τις μελλοντικές θεραπευτικές επιλογές της.
Το πρόγραμμα «SOPHIA» έλαβε χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων ευρώ από την Πρωτοβουλία Καινοτόμων Φαρμάκων (ΙΜΙ) – μια κοινή επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA), του T1D Exchange, του JDRF και του Coalition Action Obesity.
Με δεδομένο ότι η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια πανδημία που πλήττει σήμερα περίπου 150 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και 650 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, με 200 γνωστές επιπλοκές, το πρόγραμμα «SOPHIA» αποσκοπεί να χαρακτηρίσει και να στρωματοποιήσει «κλινικά σημαντικούς υποπληθυσμούς ασθενών που ζουν με παχυσαρκία ώστε να συνδέσει τη σωστή θεραπευτική επιλογή, με το σωστό ασθενή, τη σωστή χρονική στιγμή».
Το πρόγραμμα «SOPHIA» θα παρέχει τεκμηριωμένη ταξινόμηση των προγνωστικών παραγόντων για τις επιπλοκές της παχυσαρκίας και την ανταπόκριση στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ενώ ταυτόχρονα θα εντοπίζει και θα χαρτογραφεί μοντέλα για την αειφόρο ανάπτυξη θεραπευτικών οδών που θα είναι πολύτιμες για ασθενείς, συστήματα υγείας, ερευνητές και κλινικούς ιατρούς.
Μερικές από τις ενέργειες που θα διενεργηθούν στο πρόγραμμα «SOPHIA» είναι:
«Η αποστολή μας στο πρόγραμμα «SOPHIA» είναι να επιτρέψουμε στους επαγγελματίες υγείας να προβλέψουν αξιόπιστα τις επιπλοκές της παχυσαρκίας καθώς και ποιος ασθενής θα ανταποκριθεί στις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές» υποστήριξε ο καθηγητής Carel le Roux, συντονιστής του προγράμματος «SOPHIA» και ειδικός ιατρός για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στο Κέντρο Έρευνας Επιπλοκών του Διαβήτη στο University College Dublin.
Η επικεφαλής του προγράμματος SOPHIA, Δρ. Marianne Ølholm Larsen Grønning, της Novo Nordisk, εξηγεί ότι «η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, χρόνια νόσος για την οποία εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά που δε γνωρίζουμε, τόσο για τη βιολογία της ίδιας της νόσου όσο και για το πώς οι θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή των ασθενών με παχυσαρκία».
Επίσης, θα δημιουργηθεί συμβουλευτική επιτροπή ασθενών, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις γνώσεις, τις απόψεις και τις επιθυμίες των ασθενών στο πλαίσιο της μελέτης.
Το πρόγραμμα «SOPHIA» θα διερευνήσει επίσης τα αποτελέσματα της υγείας σε άτομα με παχυσαρκία που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου 2025 και το πρώτο ορόσημο έχει ήδη προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο του 2020.
Οι συμμετέχοντες του προγράμματος «SOPHIA» με μια ματιά:
University of Exeter
της Αμερικής (ΗΠΑ)
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ