Τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις για το σπάνιο νόσημα του Δερματικού Λέμφωματος, θα συζητηθούν στο ετήσιο Συνέδριο της Ομάδας Εργασίας Δερματικού Λεμφώματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας και Αντιμετώπισης του Καρκίνου (European Organisation for Research and Treatment of Cancer – Cutaneous Lymphoma Task Force).
Το Διεθνές Συνέδριο της Ομάδας Εργασίας Δερματικού Λεμφώματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας και Αντιμετώπισης του Καρκίνου (EORTC CLTF 2019) θα διεξαχθεί από σήμερα 26 έως τις 28 Σεπτεμβρίου, στο Ζάππειο Μέγαρο.
Περισσότεροι από 200 επιστήμονες από κορυφαία Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστημιακά κέντρα αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα.
«Παράθυρο διαλόγου» μεταξύ του Διεθνούς Συλλόγου Ασθενών (Cutaneous Lymphoma Foundation) και επιστημονική κοινότητα.
Ισότιμη θεραπεία λαμβάνουν Έλληνες ασθενείς με ασθενείς στο εξωτερικό, όπως διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Διευθύντρια της Β’ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» Ευαγγελία Παπαδαυίδ.
«Πρέπει να τονίσουμε ότι οι Κλινικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ συμμετέχουν ενεργά στη μοναδική και πρότυπη διεθνή σύμπραξη για τα δερματικά λεμφώματα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να έχουν τη δυνατότητα να ανήκουν σε ένα παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης», πρόσθεσε η κ. Παπαδαυίδ από την θέση της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου.
Την σημασία της πρόγνωση τονίζουν οι επιστήμονες για την ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί, εάν διαγνωσθεί έγκαιρα.
Στην χώρα μας καταγράφονται ετησίως περίπου 50-60 νέες περιπτώσεις δερματικών λεμφωμάτων, εκ των οποίων σχεδόν το 60% αφορούν στη σπογγοειδή μυκητίαση.
«Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, περισσότεροι από 8 στους 10 Έλληνες ασθενείς με δερματικό λέμφωμα (80%) διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια, ποσοστό υψηλότερο από τον διεθνή μέσο όρο που είναι 75%» τονίζει η κ. Παπαδαυίδ «το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιο αποτελεσματικό τον έλεγχο της νόσου.
Η διεθνής βάση δεδομένων «PROCLIPI» αποτελεί ένα ασφαλές διαδικτυακό σύστημα δεδομένων, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για τη συλλογή πληροφοριών θεραπείας και ποιότητας ζωής ασθενών με δερματικά λεμφώματα.
Μέχρι στιγμής, 50 κέντρα εμπειρογνωμοσύνης από 19 χώρες, ανάμεσά τους και από την Ελλάδα έχουν συμβάλει με δεδομένα από 1500 ασθενείς.
Στη χώρα μας λειτουργούν τρία εξειδικευμένα Ιατρεία Δερματικού Λεμφώματος στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς.
Στην Αθήνα, στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός» (Α’ Κλινική Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Ε.Κ.Π.Α.) και στο Π.Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» (Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Ε.Κ.Π.Α.). Στη Θεσσαλονίκη, στο Γ.Ν.Θ. «Παπαγεωργίου» (Β’ Κλινική Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Α.Π.Θ.).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και συγκεντρώνει όλες τις ειδικότητες που απαιτούνται στην αντιμετώπιση των ασθενών με δερματικό λέμφωμα, όπως δερματολόγους, αιματολόγους, ακτινοθεραπευτές κ.α και έχει την δυνατότητα να προσφέρει πρωτοποριακές θεραπείες.
Πρωτοποριακή Θεραπεία με Δέσμη Ηλεκτρονίων
Η ολοσωματική θεραπεία με δέσμη ηλεκτρονίων (Total Skin Electron Beam-TSEB) είναι μια πρωτοποριακή ακτινοθεραπευτική τεχνική για ασθενείς με δερματικά λεμφώματα που δεν ανταποκρίνονται ή έχουν υποτροπιάσει μετά από άλλη θεραπεία .
Η θεραπεία στην Ελλάδα γίνεται μόνο στο ΑΤΤΙΚΟ, σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές, καθώς και σε ελάχιστα άλλα κέντρα στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με μελέτη από την Αυστραλία, η οποία θα ανακοινωθεί στο συνέδριο, η Εξωσωματική Φωταφαίρεση θεωρείται ως η καλύτερη θεραπεία πρώτης γραμμής για τα Δερματικά Λεμφώματα.
Συγκεκριμένα, δεν έχει παρενέργειες και οι ασθενείς παραμένουν για καιρό σε αυτή τη θεραπεία, χωρίς να αναγκάζονται να αλλάξουν θεραπεία σύντομα.
«Η θεραπεία αυτή, αν και γινόταν στο νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ» μέχρι το 2010, έχει σταματήσει γιατί δυστυχώς δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ στην Ελλάδα, και οι ασθενείς αναγκάζονται για τη θεραπεία αυτή να πάνε στην Αγγλία μέσω ΕΟΠΥΥ» σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Μέσω της συνεργασίας με την Ομάδα Εργασίας του EORTC για τα δερματικά λεμφώματα, Έλληνες ασθενείς συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες και μπορούν να ωφεληθούν, καθώς λαμβάνουν έγκαιρα φάρμακα τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ