Συναγερμό σήμαναν τα πορίσματα ερευνών για τις συνέπειες στον ψυχισμό των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της καραντίνας, οι οποίες διεξάγονται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Σε δύο μελέτες ψυχικής υγείας, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα είδαν το φως ενδιαφέροντα δεδομένα για τις ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.
Η πρώτη έρευνα εστίασε στην ψυχική υγείας Ελλήνων φοιτητών κατά την διάρκεια της καραντίνας και έγινε υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και της Πρυτανίας του ΑΠΘ.
Και η δεύτερη αποτελεί μία επέκταση της πρώτης με πολύ μεγαλύτερο και λεπτομερέστερο πρωτόκολλο, η οποία έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του τομέα Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ και αφορά τον γενικό πληθυσμό κατά την διάρκεια της καραντίνας.
Ανησυχία προκαλούν τα αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης, στρες και αυτοκτονικών σκέψεων μεταξύ των φοιτητών καθώς και ανησυχητικά ποσοστά για συνομωσιολογικές θεωρίες γύρω από την πανδημία
Σημειώνεται ότι η δεύτερη μελέτη, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του ΠΙΣ έχει μετατραπεί σε διεθνή καθώς ήδη λαμβάνουν μέρος τουλάχιστον 26 χώρες. Μάλιστα, αναμένονται να ανακοινωθούν τα νεότερα δεδομένα σε 1-2 μήνες, σχετικά την ψυχική υγεία κατά την διάρκεια της καραντίνας όσο και την πίστη των ανθρώπων σε θέματα συνωμοσίας που αφορούν την επιδημία.
Ενδεικτικό είναι ότι περισσότερες από 20 χώρες ενημέρωσαν ότι έχουν συμπεριληφθεί στο σχετικό πρόγραμμα και χρησιμοποιούν το ερωτηματολόγιο. Ακόμη, ο Π.Ι.Σ. έγινε δέκτης θετικών σχολίων ενώσεων και μεμονωμένων γιατρών από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική.
Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε με την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Ψυχιατρικής στη Γ’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ, Κωσταντίνου Φουντουλάκη, έχει ήδη υιοθετηθεί από τις παρακάτω χώρες που έχουν ήδη πιστοποιηθεί για την πρακτική εφαρμογή του, ενώ συνεχώς προστίθενται κι άλλες:
Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Κροατία, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ινδία, Ισραήλ, Ιταλία, Λετονία, Μαλαισία, Ινδονησία, Αυστραλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Σημειώνουμε ότι προστίθενται συνεχώς χώρες στην παραπάνω λίστα.
Δείτε το ελληνικό ερωτηματολόγιο όπως έχει υιοθετηθεί από τις βρετανικές αρχές εδώ.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ