Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο, η ασπαρτάμη, πρόκειται να κηρυχθεί ως πιθανώς καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Μια τέτοια ενέργεια θα τoν φέρει αντιμέτωπη με τη βιομηχανία τροφίμων και τις ρυθμιστικές αρχές.
Η ασπαρτάμη, η οποία χρησιμοποιείται σε δημοφιλή προϊόντα αναψυκτικών, τσιχλών και ποτών αναμένεται να καταχωριθεί εντός του Ιουλίου ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» για πρώτη φορά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.com. Σημειώνεται πως ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) αποτελεί τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον καρκίνο.
Η απόφαση της IARC, που συζητήθηκε σε συνάντηση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων της ομάδας, αποσκοπεί να αξιολογήσει εάν αποτελεί δυνητικό κίνδυνο ή όχι, με βάση όλα τα δημοσιευμένα στοιχεία. Όμως, δεν λαμβάνει υπόψη πόσο από ένα προϊόν μπορεί να καταναλώσει ένα άτομο με ασφάλεια.Το ζήτημα θα εξεταστεί από μια ξεχωριστή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα πρόσθετα τροφίμων, γνωστή ως JECFA (η κοινή επιτροπή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τα πρόσθετα τροφίμων), παράλληλα με τους προσδιορισμούς των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Η συνεδρίαση της εν λόγω επιτροπής του ΠΟΥ άρχισε στα τέλη Ιουνίου και αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της την ίδια ημέρα που η IARC θα δημοσιοποιήσει την απόφασή της στις 14 Ιουλίου.
Ωστόσο, παρόμοιες αποφάσεις της IARC στο παρελθόν για διάφορες ουσίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους καταναλωτές σχετικά με τη χρήση τους, έχουν οδηγήσει σε αγωγές και έχουν πιέσει τους κατασκευαστές να αναδημιουργήσουν συνταγές και να στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις. Επικριτικές φωνές έχουν εμφανιστεί για τις εκτιμήσεις της IARC θεωρώντας ότι μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στο κοινό.
Σημειώνεται ότι από το 1981, η JECFA έχει δηλώσει ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά (132 λίβρες) θα πρέπει να πίνει από 12 έως 36 κουτάκια σόδα διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ποτό – κάθε μέρα για να κινδυνεύει. Την άποψή της συμμερίζονται ευρέως οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές, μεταξύ άλλων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Αντίκτυπος
Το 2015, η επιτροπή της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη είναι «πιθανώς καρκινογόνος». Χρόνια αργότερα, ακόμη και όταν άλλοι φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), αμφισβήτησαν αυτή την αξιολόγηση, οι εταιρείες είχαν επιπτώσεις. Η Bayer το 2021 έχασε την τρίτη έφεσή της κατά αποφάσεων αμερικανικών δικαστηρίων που επιδίκασαν αποζημιώσεις σε πελάτες που κατηγορούσαν για τον καρκίνο τους τη χρήση των ζιζανιοκτόνων της με βάση τη γλυφοσάτη.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ