Την Παρασκευή, κυκλοφόρησε μία ανοιχτή επιστολή δεκάδων επιφανών επιστημόνων, οι οποίοι θέτουν σοβαρά θέματα για τη μεθοδολογία της μελέτης, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Lancet, δείχνοντας πολύ αρνητικά αποτελέσματα για τη χλωροκίνη και την υδροξυχλωροκίνη σε ασθενείς με COVID-19.
Η επίμαχη μελέτη είχε σοβαρές συνέπειες, καθώς αμέσως μετά τη δημοσίευσή της, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να σταματήσει προσωρινά τις κλινικές δοκιμές της υδροχλωροκίνης για τη θεραπεία της νόσου COVID-19, προκειμένου να αξιολογήσει τα μέχρι τώρα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Μεγάλες χώρες, όπως η Βρετανία και Γαλλία ανακοίνωσαν ότι σταματούν τη χορήγηση της χλωροκίνης. Και στην Ελλάδα, έγινε γνωστό ότι η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων προσανατολίζεται στο να διακόψει τη χορήγηση του φαρμάκου.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα από σχεδόν 15.000 ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν έναν από 4 συνδυασμούς φαρμάκων: Μόνο χλωροκίνη, μόνο υδροξυχλωροκίνη, χλωροκίνη και Μακρολίδη (αντιβιοτικό), υδροξυχλωροκίνη και μακρολίδη. Παράλληλα, η ομάδα ελέγχου αποτελούνταν από 81.000 ασθενείς.
Η θεραπεία με χλωροκίνη ή υδροξυχλωροκίνη είτε μόνες τους είτε σε συνδυασμό με τη μακρολίδη, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών του καρδιακού ρυθμού σε ασθενείς με COVID-19. Ακόμη, η θνησιμότητα στους ασθενείς που έλαβαν καθέναν από τους 4 συνδυασμούς φαρμάκων ήταν πολύ μεγαλύτερη από την ομάδα ελέγχου.
Όμως, όπως είπαμε στην αρχή, την Παρασκευή κυκλοφόρησε μία ανοιχτή επιστολή που εστάλη και στο ίδιο το Lancet, στην οποία επισημαίνονταν κενά και αδυναμίες της επίμαχης μελέτης. Μάλιστα, το Lancet έκανε διόρθωση σε ένα μεγάλο τμήμα της μελέτης που αφορούσε νοσοκομεία της Αυστραλίας. Από 5 νοσοκομεία με 609 ασθενείς και 73 νεκρούς έγινε διόρθωση και καταλήξαμε σε 4 νοσοκομεία, με 63 ασθενείς και 4 νεκρούς!
Οι συντάκτες της μελέτης αμφισβητούν ευθέως τη μεθοδολογία και τη στατιστική ανάλυση της εταιρείας Surgisphere, η οποία εμπλέκεται στη συλλογή και επεξεργασία των δεδομένων χιλιάδων ασθενών. Και καταλήγουν, προτείνοντας να γίνει αξιολόγηση και πιστοποίηση από κάποιον ανεξάρτητο οργανισμό και να δοθεί ελεύθερη πρόσβαση στα δεδομένα της μελέτης.
Δευθυντής Σύνταξης, virus.com.gr & Pharma Health Business magazine
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ