Το Βραβείο Ιατρικής Επιστήμης παρέλαβε στην ετήσια τελετή των Διεθνών Βραβείων Vexillum Sciacca στο Βατικανό, ο καθηγητής Παιδιατρικής-Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ, Γεώργιος Χρούσος. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα Aula Magna στο Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Urbaniana στο Βατικανό, για 21η χρονιά.
Κατά τη τελετή προσωπικότητες από όλο τον κόσμο βραβεύθηκαν για την επιστήμη, την έρευνα, τον πολιτισμό, την τέχνη, το πλούσιο έργο τους και την εθελοντική τους δράση. Τον καθηγητή Παιδιατρικής – Ενδοκρινολογίας Γεώργιο Χρούσο βράβευσε o στρατηγός καθηγητής Gerardo Restaino. O Γεώργιος Χρούσος πρωτοπορεί πραγματοποιώντας έρευνα εδώ και 40 χρόνια για τις συνέπειες του στρες στον οργανισμό σε συμπεριφορικό, νευροενδοκρινικό, κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Εκτιμάται ότι είναι ένας από τους 50 σπουδαιότερους βιοϊατρικούς επιστήμονες στον κόσμο. Το ερευνητικό πρόγραμμα του καθηγητή έχει επικεντρωθεί στη φυσιολογία του στρες και των γλυκοκορτικοειδών. Ο καθηγητής περιέγραψε το σύνδρομο αντίστασης στα γλυκοκορτικοειδή που φέρει το όνομά του (σύνδρομο Χρούσου) ως νόσο του υποδοχέα γλυκοκορτικοειδών και στη συνέχεια ανέφερε την πλειονότητα των συγγενών με αυτή τη διαταραχή στον κόσμο.
Επίσης, από την Ελλάδα βραβεύτηκαν οι νεαροί Ανδρέας Αλικανιώτης και Άγγελος Τσιαμούρας με το Βραβείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον ηρωισμό που επέδειξαν σώζοντας πολλούς ανθρώπους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, καθώς και ο εκλιπών Φώτης Πονηρός, ως δημιουργός έργων υψηλής κοσμηματοποιίας και για την συμβολή του στον θεσμό των βραβείων Sciacca.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βραβείο δόθηκε από τον καρδινάλιο Leo Burk με την συνδρομή της Γενικής Γραμματέως Βίκυς Μπαφατάκη και του Πρέσβη της Βουλγαρίας στο Βατικανό Α.E. Kostadin Kodzhabashev στην 19χρονη Sofia Tomov για το λογισμικό “Qardian Labs“ που εφηύρε που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτίωση της διάγνωσης αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, κύρια αιτία θανάτου των αθλητών, καθώς επίσης για τη δημιουργία ενός αλγορίθμου δικής της εφεύρεσης που επιλέγει προληπτικά τη σωστή φαρμακευτική αγωγή για τον ασθενή, αποφεύγοντας τις παρενέργειες, που κατατάσσονται στην τέταρτη θέση στην προέλευση των θανάτων στις ΗΠΑ
Βραβείο Ιατρικής – Οφθαλμολογίας έλαβαν οι καθηγητές Michele Reibaldi και Vincenzo Sarnicola, αφού χάρη στους καθηγητές με αυτομεταμόσχευση ολόκληρης της οφθαλμικής επιφάνειας, -για πρώτη φορά στον κόσμο ένας ασθενής που ήταν εντελώς τυφλός επί 30 χρόνια, πάσχοντας από μη αναστρέψιμη τύφλωση του αμφιβληστροειδούς- ανέκτησε την όρασή του.
Άξια λόγου είναι και η βράβευση του 27χρόνου Βέλγου Cedric Bogaert με βραβείο Γενετικής – Ιατρικής από τον Δρ. Vincenzo Politi. Ο νεαρός διακρίθηκε ως συνδημιουργός της θεραπείας myNEO που βασίζεται στη βιοπροσομοίωση και την τεχνητή νοημοσύνη για βέλτιστες εξατομικευμένες ανοσοθεραπείες κατά του καρκίνου.
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ