Την λήψη αμοιβής για την συνταγογράφηση των σκιαγραφικών μέσων ζητά η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία επικαλούμενη την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Ευάγγελου Κατσίκη. Το μέτρο της αποκλειστικής συνταγογράφησης των σκιαγραφικών μέσων που χρησιμοποιούνται για απεικονιστικές εξετάσεις αποκλειστικά και μόνο από ιατρούς Ακτινολόγους στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ τέθηκε σε εφαρμογή πριν ένα μήνα.
Με νόημα η Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία υπενθυμίζει ότι το εν λόγω μέτρο εντάχθηκε σε ΦΕΚ ήδη από το έτος 2011, μετά από σχετική γνωμοδότηση της Επιστημονικές Επιτροπής του ΕΟΦ από το έτος 2009, λαμβάνοντας συνεχείς παρατάσεις εφαρμογής του από τους εκάστοτε Υπουργούς Υγείας. Ειδικότερα στις 26 Απριλίου 2024 εκδόθηκε το έγγραφο με αριθμό πρωτόκολλου 9515 από τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, με θέμα την εισαγωγή φίλτρου στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης για σκιαγραφικά προϊόντα. Η διαδικασία της εισαγωγής του φίλτρου συνταγογράφησης για τα συγκεκριμένα προϊόντα είχε αρχίσει ήδη από το έτος 2021 με το ΑΠ Δ3(α)/57957 έγγραφο της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο μετατίθετο μέχρι και την 1 Μαΐου 2024 οπότε και αποφασίστηκε η έναρξη εφαρμογής δυνάμει του ΑΠ 9515/26.04.2024 εγγράφου. Το ΑΠ Δ3(α)/57957/29.09.2021 έγγραφο στηρίχθηκε σε γνωμοδότηση της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και περιλαμβάνει αναλυτική κατάσταση των φαρμακευτικών προϊόντων στα οποία αφορά και τα οποία πρέπει να συνταγογραφούνται από ιατρό ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής.
«Η εφαρμογή ισχύος της εισαγωγής φίλτρου στη συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό Ακτινοδιαγνώστη, σημαίνει πρακτικά πως για οποιαδήποτε εξέταση τέτοιου τύπου απαιτείται ειδική συνταγή για το προτεινόμενο σκεύασμα με την οποία ο ασθενής θα το προμηθεύεται πριν την προγραμματισμένη εξέταση. Η πραγματοποίηση της εξέτασης δεν είναι δυνατή αν δεν προηγηθεί η σχετική διαδικασία για την συνταγογράφηση του σκιαγραφικού και την χορήγηση του κατά την εξέταση, αφού απαιτείται για την αυξημένη αναλυτική ικανότητα του ιατρικού μηχανήματος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην γνωμοδότηση του κ. Κατσίκη.
Για το εάν χρειάζεται συνταγογράφησης σκιαγραφικού προϊόντος ο ακτινοδιαγνώστης το αποφασίζεται μετά από :
Ο νομικός σύμβουλος του ΠΙΣ επισημαίνει ότι οι ενέργειες αυτές συνιστούν ιατρική πράξη όπως ειδικά αυτή περιγράφεται στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και συνεπώς ο συνταγογραφών ιατρός δικαιούται ιατρικής αμοιβής για την ιατρική πράξη στην οποία προβαίνει. Στα συμπεράσματά του υπογραμμίζει ο κ. Κατσίκης ότι «η συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό ακτινοδιαγνώστη προϋποθέτει την είσπραξη αμοιβής για την ιατρική αυτή πράξη, η οποία δεν περιλαμβάνεται στην αμοιβή του διαγνωστικού εργαστηρίου για την εξέταση, καθότι αποτελεί ξεχωριστή ιατρική πράξη. Δεδομένων όλων των παραμέτρων, η αμοιβή για την συνταγογράφηση σκιαγραφικών προϊόντων από ιατρό ακτινοδιαγνώστη καθορίζεται ελεύθερα και διαχωρίζεται εντελώς από την τυχόν συμμετοχή του ασφαλισμένου στο συνταγογραφούμενο φάρμακο, ή στην διενεργούμενη εξέταση με την χρήση αυτών των σκιαγραφικών προϊόντων».
Το virus.com.gr σας φέρνει καθημερινά τις πιο έγκυρες ειδησεις από τον χώρο της πολιτικής υγείας και φαρμάκου
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ