Έναν πρώτο λόγο να αισιοδοξούν για την αποκατάσταση των απωλειών που υπέστησαν οι αποδοχές τους το 2012, έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ, αλλά και της ΠΦΥ. Όπως αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο, οι διατάξεις του β΄ μνημονίου (Ν.4093/2012) εξαιτίας των οποίων το ιατρικό μισθολόγιο μειώθηκε κατά 40% μέσα σε μία ημέρα, είναι αντισυνταγματικές!
Στο δικαστήριο είχαν προσφύγει περίπου 50 γιατροί του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) με σύμβαση ΠΑΑ αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, οι οποίοι με το νόμο 4238/2014 μεταφέρθηκαν σε θέσεις που συστάθηκαν στις ΔΥΠε της χώρας, με την ίδια εργασιακή σχέση.
Με βάση την προαναφερόμενη απόφαση, οι προσφεύγοντες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν μισθολογικά με όσα ορίζει ο σχετικός νόμος του 2003, χωρίς τις περικοπές που επιβλήθηκαν μετά το β΄μνημόνιο. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Υγείας υποχρεώνεται να καταβάλλει αναδρομικά τα ποσά από τις επιβληθείσες περικοπές και τους νόμιμους τόκους υπερημερίας!
“Η πρωτόδικη αυτή απόφαση για τους συναδέλφους είναι αναμφισβήτητα μια εξέλιξη σε θετική κατεύθυνση” λέει στο Virus, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου. Εξάλλου, για τις περικοπές στις αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ του Ν.4093/2012 εκκρεμεί από το 2015 προσφυγή της ΟΕΝΓΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Το τελευταίο έχει αναβάλλει τη συνεδρίασή του πολλές φορές μέχρι σήμερα. Καθώς, μάλιστα υπάρχει θετική νομολογία της Ολομέλειας του ΣτΕ επί ανάλογων υποθέσεων για περικοπές άλλων ειδικών μισθολογίων, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν βάσιμους λόγους να ελπίζουν σε μια ευνοϊκή έκβαση.
Για την κ. Ρέτζιου, πάντως, ακόμη κι αν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ των νοσοκομειακών γιατρών, ο κλάδος δεν μπορεί να επαναπαυθεί. “Η νομική δικαίωση δεν αρκεί. Χρειάζεται επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στις πολιτικές της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που σαρώνουν μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων” τονίζει. “Οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους! Απαιτούμε την πλήρη ανάκτηση των απωλειών που έχουν υποστεί οι αποδοχές μας κατά τη διάρκεια της κρίσης” καταλήγει.
Στο μεταξύ, το Πρωτοδικείο έκρινε, επιπλέον, ότι ο επίμαχος νόμος του 2012 παραβιάζει τη συνταγματική αρχή για την προστασία της εργασίας, δίνοντας το “πράσινο φως” για τη μισθολογική ένταξη των γιατρών του ΠΕΔΥ – που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία με το νόμο Γεωργιάδη για να παραμείνουν στο σύστημα- στο μισθολόγιο του ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, αποφάνθηκε ότι οι αποδοχές που πρέπει να καταβάλλονται στους γιατρούς του ΠΕΔΥ είναι αυτές των μισθών των γιατρών του ΕΣΥ (χωρίς τις περικοπές του Ν.4093/2012), καθώς επίσης κι ότι ο υπολογισμός του χρονοεπιδόματος των γιατρών ήταν μη νόμιμος. Μάλιστα, το δικαστήριο έκρινε ότι όλοι οι γιατροί ΠΑΑ έπρεπε να λαμβάνουν τον μισθό των γιατρών ΕΣΥ από 18.11.2014 κι όχι από τη χρονική στιγμή της -καθυστερημένης- ένταξής τους στο ΠΕΔΥ.
Στη βάση των προαναφερόμενων αναγνωρίζονται μισθολογικές διαφορές από το 2015, οι οποίες αναδρομικά για τον κάθε γιατρό που έχει προσφύγει στα δικαστήρια, ανέρχονται σε ποσά που ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.
Θα πρέπει, βεβαίως, να επισημανθεί ότι δεν πρόκειται για κάποια τελεδίσικη απόφαση, αφού δίνεται να προσβληθεί και να καταπέσει όταν οδηγηθεί σε ανώτερα δικαστήρια.
Πηγή: amna.gr
Διαπιστευμένη δημοσιογράφος στο Υπουργείο Υγείας. Διπλωματούχος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΟΕΕ.
Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *
Δ